BODÓ SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Nem tudnak szabadulni ettől a kérdéstől, hogy vajon Magyarország Kormánya kinek a pártján áll, és el sem tudják képzelni azt a gazdasági szituációt, hogy valamennyi szereplőnek jót akar, márpedig ebben az esetben egész konkrétan ez a helyzet: a munka világában érdekelt valamennyi szereplő érdekeit szolgálja ez a módosítás, és engedelmével néhány részletet is szeretnék önnek tájékoztatásul elmondani, hogy leginkább értelmezhesse ezeket a gondolatokat. Első helyen említsük meg, hogy a kikölcsönzött munkavállalókat mindenképpen támogatni kívánjuk többek között, akik munkabérének megfizetését garantálja a módosító javaslat. Amennyiben a kormány rendeletben rögzíti a minimális kölcsönzési díj mértékét, nem fordulhat az elő, hogy a kölcsönző cég olyan alacsony szolgáltatási díjban állapodjon meg, amelyet később nem tud kifizetni, illetve nem tudja fizetni az ez után esedékes járulékokat. A munkaidő beosztásának szabályait módosító javaslat lehetővé teszi, hogy a gazdasági élet termelési ciklusaihoz igazodjon az üzemműködés, és ez megint magában foglalja a munkavállalók munkarendjét is.

Magyarország gazdaságának az utóbbi években tapasztalható fejlődése tényekkel igazolható, tehát helyes úton járunk, és ezt következetesen végig is kell vinni, hiszen ez a kormányzati politikának köszönhető. Ezek között a politikai intézkedések között jelentős szerepe van a foglalkoztatáspolitikának, ahogy mondtam, hiszen a munkaalapú társadalom a gazdaság működésének a motorja. A munkahelyek száma az elmúlt időszakban jelentősen növekedett, a munkabérek radikálisan megemelkedtek, a munkakörülmények korszerűsítését célzó javaslat pedig mind a munkáltatónak, mind pedig a munkavállalónak érdeke.

Kérdésére válaszolva: látnunk kell, hogy a javaslatban szereplő módosításokból a munka világának valamennyi szereplője profitálhat, a kormánynak ezzel összefüggésben nem kell választania. Meggyőződésünk, hogy a javaslat egyszerre eredményezi a munkavállalók munkakörülményeinek javítását és a vállalkozások sikerének biztosítását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage