GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az antiszemitizmus kapcsán a magyar kormány több alkalommal tette világossá, hogy a zéró tolerancia elve érvényesül, és ezt is kívánjuk érvényesíteni. A rendszerváltozást követő időszak rossz politikai hagyománya volt Magyarországon, hogy azokat is, akik egyébként sokat tettek az antiszemitizmus ellen, meg lehetett vádolni, ha jobbközép konzervatív polgári kormányt alakítottak antiszemitizmussal. Úgy gondoljuk, hogy ennek az alaptalan vádnak a következménye volt az, hogy amikor valóban antiszemita jelenségek ütötték fel a fejüket  döntően egyébként Gyurcsány Ferenc kormányzása idején , akkor ezekkel nagyon nehéz volt szembeszállni.

(14.30)

Továbbra is fontosnak tartom azt, hogy az antiszemitizmus vádja elég súlyos ahhoz, hogy csak akkor éljünk vele, ha ez megalapozott, megalapozatlanul ne vádoljunk senkit ilyennel. Ha viszont megalapozott, akkor abból a következtetéseket mindenki vonja le.

Éppen ezért gondolom azt, hogy a jövőre tekintve nagyon fontos látni, hogy ma Magyarország büszke lehet arra, hogy Európában a budapesti zsidó közösség valóban békében élhet, tettleges atrocitások Magyarországon nem értek az elmúlt években zsidó embereket. Ehhez képest Nyugat-Európa ugyanezt nem mondhatja el magáról. Azt is láthatjuk, hogy a modern kori antiszemitizmus mind a gyakorlatban, mind ideológiai alapon az elmúlt években Nyugat-Európában megerősödött, gyakorlatban a bevándorlás következtében, ideológiailag pedig sokan sokféleképpen járultak ehhez hozzá a Marx-szobor avatásától kezdve, aki mégiscsak a modern kori antiszemitizmus megteremtője, egészen odáig, hogy olyan politikai erőknek is teret adnak vagy legitimálnak, ezt például a magyar politikában is látjuk, akár pártközi együttműködés szintjén is, akiket joggal lehet antiszemitizmussal megvádolni.

A kérdés szerintem fontos, éppen ezért fontos az, hogy a magyar kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy Magyarországon fel lehessen lépni az antiszemita cselekedetekkel szemben, és Európában is tisztán láthassuk azt, hogy mi a helyzet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage