Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! El szeretném mondani azt, hogy Magyarországon nagyon helyes demográfiai célokat megfogalmazni, nagyon helyes egy fordulatot tűzni ki célul, amelynek értelmében a magyarság vészes fogyatkozása lassul, aztán meg is állhat végül, bár nyilván ez egy több évtizedes folyamat része lehet. Ugyanakkor azt látjuk a legutóbb megjelent demográfiai portré alapján, hogy ezen célkitűzések kapcsán, ha nem is vallott totális kudarcot a kormány, de a termékenységi arányszám sem képes nőni másfél éve, az élveszületések száma pedig egyenesen csökken. Tehát, bár nem vagyunk ellendrukkerek, de a bizonyítvány sajnos nem túl fényes.Azt tapasztaljuk ugyanakkor, hogy a legnehezebb sorban élő magyar polgártársaink számára bizony a terhek növekedni látszanak, a lakhatási válság, lakhatási szegénység egyre szélesebb köröket érint. Hiszen a CSOK-kal jellemző módon a felső középosztálytól fölfelé tud és akar kedvezni a kormány, az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése teljes körben és a szükséges mélységben nem történt meg és nem járt együtt árcsökkentéssel, hiszen a termékskála kevesebb, mint 10 százaléka tekintetében nyúltak csak hozzá ehhez a rendszerhez.

Ami a legfájóbb, a minimálbér adójóváírásának elvételével lényegében a legnehezebb helyzetbe hozták azokat a társadalmi csoportokat, akiktől egyébként a gyermekvállalási, ha nem is boomot, de legalábbis valamifajta fellendülést lehetne ebben a helyzetben várni. Hiszen a demográfiai portré legfrissebb kiadása bebizonyította, hogy a diplomások körében sajnálatos módon nem nőtt számottevő módon a szülési hajlandóság. És ha még hozzátesszük azt is, hogy a legnehezebb sorban élők három említett nehezítő faktora mellé felsorakozott a kafetéria megnyirbálása is és jellemző módon baráti, ismeretségi körbe történő átcsoportosítása ezen rendszernek, akkor elmondhatjuk, hogy ez a nagyon széles, több milliós társadalmi bázis olyan nehezítéseket és olyan elképesztő terheket kell elszenvedjen, amelyek a demográfiai és a nemzetgazdasági célok ellen is hatnak.

Adódik tehát a kérdés, mit szól a kormány az adójóváírás lehetséges visszavezetéséhez. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage