GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ugyan látom azt a politikai közeledést, amely a Jobbik és a baloldal között fennáll, mégis távol tartanám önöket attól, hogy a szocialista kormányzás legnagyobb gazdaságpolitikai hibáját akár csak elméletben elkövessék, hiszen egyelőre úgy tűnik, hogy a gyakorlatban erre semmilyen lehetőségük, hála istennek, jó időn belül nem lesz.Ha ugyanis az a kérdés, hogy mi volt a legnagyobb hibája a szocialista gazdaságpolitikának, akkor rendkívül hosszú az a sor, amivel sikerült 6 év alatt egy általuk is jó állapotban lévőnek minősített országot csődbe vinni. De még ezek közül is kiemelkedik az, hogy ahelyett, hogy tisztességesen emelték volna a minimálbért, adómentessé tették. Pont az ellenkezője a jó. A minimálbért emelni kell, ezért emeltük 88 százalékkal a minimálbért. Folynak most is a munkaadók és munkavállalók közötti tárgyalások. Ezek eredményeként, nem tudjuk, mi ezek eredménye, ha megállapodás van, a kormány azt eddig is jóváhagyta, ha nem, akkor a kormánynak kell saját hatáskörben dönteni. De jó esély van arra, hogy 100 százalékot meghaladó minimálbér-emelésről tudunk beszámolni 8 vagy 9 esztendő alatt; igazából, miután a ’11-es volt az első, amiről mi dönthettünk, ezért 8 esztendő alatt. Szerintem ez a helyes politika.

Ehhez képest az, hogy a 15 százalékos adófizetési kötelezettség mindenkire kiterjed, szerintem helyes, pénzügyileg tervezhető és mindenkit bevon a közös teherviselésbe. Önök lehet, hogy nem értenek egyet az egykulcsos adóval, de látni kell, hogy jót tett a gazdaságnak.

Látni kell, és ennyit a legszegényebbek ügyéről  mondom, a 88 százalékos minimálbér-emelés mellett  még mindenféleképpen érdemes mondani, hogy ma Magyarországon több mint 4,5 millióan dolgoznak. Korábban kevesebb, mint 3,7 millióan dolgoztak, és 2 milliónál kevesebben fizettek adót. Ez volt az, ami államcsődhöz vezette ezt az országot, ezt kellett elkerülni. Ezért aztán ma másodlagos szerintem az, hogy valaki, aki minimálbért keres, fizet-e jövedelemadót. Az a kérdés, hogy a minimálbér emelkedik-e rendesen. Nekünk az a célunk, hogy radikális minimálbér-emelések legyenek, de a közteherviselés kötelezettségéből ne zárjunk ki senkit sem. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage