NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A visegrádi együttműködés vagy a V4-ek Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális együttműködési kerete. Az együttműködés célja ezen közép-európai országok gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete, esetleges lépéseinek összehangolása. A visegrádi egyezmény történelmi előzménye az a középkori megállapodás, amit 1335 novemberében a visegrádi királyi palotában Károly Róbert magyar király kezdeményezésére III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh király részvételével tartottak. Az uralkodók szoros együttműködésről állapodtak meg a politika és a kereskedelem területén már ekkor is. Ennek az együttműködésnek a felújítására került sor 1991. február 15-én. Ekkor írta alá a visegrádi nyilatkozatot Václav Havel, a Cseh Köztársaság köztársasági elnöke, Lech Wałęsa, a Lengyel Köztársaság elnöke és Antall József magyar miniszterelnök.

Tisztelt Államtitkár Úr! A XXI. század kihívásait a V4-ek együtt akarják legyőzni. Ezek közül talán legfontosabbak a keresztény kultúra védelme, a biztonságunkat illető kérdések, illetve a kereskedelmet, gazdaságot érintő és fellendítő infrastrukturális fejlesztések, amelyek lökést adhatnak a térség gazdasági intézkedésének (sic!) és minden ember életét könnyebbé teszik. Ezért is örömteli a hír, miszerint a Budapest-Pozsony-Brünn-Varsó gyorsvasúti összeköttetés megteremtése a visegrádi négyek közös politikai akarata. A gyorsvasút megépítése, illetve gyorsforgalmi utak, autópályák üzembe állítása mind a személyi, mind a teherforgalom számára óriási könnyebbséget jelent, ami által jelentős időmegtakarítás érhető el, és a régió versenyképességét mindenképpen növelheti. A beruházás természetesen tanulmányok és tervezések megkezdésével kezdődik, de reméljük, hogy mihamarabb az első szerelvény is elindul és a gyorsforgalmi utakon járhatnak az autók.

Fentiek alapján kérdezem tisztelt államtitkár urat, milyen ütemben várható a V4-es gyorsvasút építése, és milyen egyéb gyorsforgalmi, V4-es infrastrukturális projektekre számíthatunk. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage