MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Önnek igaza van, a V4-ekkel kapcsolatban érdemes a védelmi, biztonságpolitikai dimenzión kívül, ami egyébként példaértékű  itt elsősorban az illegális bevándorlás elleni harcra gondolok , érdemes a gazdasági dimenzióról is beszélni. Már csak azért is, mert a V4-ek gazdasági növekedése kétszerese az európai uniós átlagnak. Tehát jelenleg, azt lehet mondani, hogy a V4-ek adják az európai növekedés motorját. Ebből természetesen Magyarország és a magyar gazdaság is kiveszi a részét. Én most külgazdasági oldalról szeretném ezt megközelíteni. Külgazdasági oldalról a tavalyi esztendőben rekordadatokat tapasztaltunk, ez azt jelenti, hogy meghaladta a százmilliárd eurót a magyar export. És azt is jelenti, hogy 96 beruházás érkezett a tavalyi esztendőben a beruházási ügynökségünkön keresztül Magyarországra. Mindkét adat rekordadat, és bár értelemszerűen minél magasabb egy rekord, merthogy ezek évről évre feljebb kerülnek, és sikerül a számokat megdönteni, értelemszerűen egyre nehezebb, de az idei féléves és az eddig ismert idei számok alapján jó esélyünk van arra, hogy az idei esztendőben is rekordokat tudjunk dönteni, vagy legalábbis rekordközeli eredményt érjünk el az export és a beruházások területén is.

Az is igaz a felvetését illetően, hogy az infrastruktúrával kapcsolatban az észak-déli infrastruktúra közel sem épült ki annyira, mint a kelet-nyugati infrastruktúra, és ez kétségtelen gazdasági versenyhátrány, ezen szeretnénk változtatni. Ezt felismerve a V4-ek miniszterelnökei 2018 júniusában Budapesten közös nyilatkozatot fogadtak el a nagy sebességű vasúti hálózat fejlesztéséről, és 2018. október 1-jén pedig szándéknyilatkozatban rögzítették az érintettek a projekt megvalósításához szükséges lépéseket, illetve a projekt előkészítésének koordinációjára egy szakértői munkacsoportot hoztak létre.

Magyar részről a megvalósíthatósági tanulmányra másfél milliárd forintot különítettünk el, és a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozása 2019 elején indulhat, 2020 közepére készülhet el. Minden további konkrétum majd a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után látható. Köszönöm a felvetését. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage