ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Választókerületem egyik gyönyörű városa Celldömölk. Vas megye keleti részén fekszik, a Kemenesalján, a festői Ság hegy mellett. Celldömölk hamarosan nagy évfordulóra készül: arra emlékezik, hogy 40 éve lesz annak, hogy várossá avatták. Ebből az alkalomból itt, az ország Házában is szeretném felhívni a figyelmet a településre, hogy kifejezzem tiszteletemet mindazok előtt, akik egykor és ma celldömölkiként életükkel, munkájukkal Celldömölköt is gazdagabbá tették. Történelme messzire nyúlik. Az Árpád-házi királyok alatt itt feküdt Pordömölk, ahol apátság működött, amelyről ma is tanúskodnak a romok. E monostor virágkora a XIV. században volt, birtokai messze terjedtek, egy ideig hiteles hely funkciót is betöltött, később azonban hanyatlásnak indult. Pordömölk mellett Nemesdömölk is a város egyik fontos alkotóeleme, amelyet hitújítással kapcsolatos mozgalmak tettek jelentőssé. Bár sok csapás érte, új életre kelt. Ezt mutatja, hogy 1744-ben készült el evangélikus temploma, ahol több püspököt is szenteltek. Berzsenyi Dániel is itt kötötte házasságát. Ezen templom alapjaira 1897-ben építettek újat.

A harmadik fontos hely, amelyet ki kell emelnünk, ha a mai Celldömölk kialakulását vizsgáljuk, akkor az Kiscell, vagy ahogy sokáig emlegették, Kismáriacell volt. Ennek kialakulása Koptik Odó nevéhez kötődik, aki az ausztriai Mariazellből hozott Mária-szobor révén kezdett itt templomépítésbe. A munkálatok során a kút ásása közben a kútásó fejére súlyos kő hullott, halottnak hitték, mégis felgyógyult. E csodás eset révén egyre több zarándok érkezett. Celldömölk ma is látható szép látványossága a barokk templom, ahol Mária szobrát őrzik, 270 éve, 1748 őszén készült el. 1760-ban pedig megkezdték a kolostor építését is. Egyre többen települtek ide, köztük németajkú kereskedők, iparosok, 1790-ben már négy vásárra jogosító szabadalmat kapott. 1848-ban, ahogy Sárváron, úgy Kiscellben is Batthyány Lajos, későbbi mártír miniszterelnökünket választották országgyűlési képviselőnek.

A dualizmus alatt komoly fejlődési lehetőséget hozott a vasút, hiszen több vonal is elérte. Ebben az időszakban már egyesületek, csendőrség, adóhivatal, oktatási intézmények és a Felsőbüki Nagy Sándor adományából épült kórház is működött a településen. Miután Kiscell és Nemesdömölk összeépült, létrejött Celldömölk, amely a XX. század megpróbáltatásai alatt is mindig kereste a megmaradás lehetőségét. Az első világháborúban 81 fiát áldozta fel. 1934-ben megépítik a Ság hegyen a trianoni emlékkeresztet, amely ma is a legnagyobb ilyen emlékmű. A második világháború az elveszett katonák mellett a város épületeit is megviselte. 1950-ben Celldömölk egyesült az ősi Alsóság településsel, amely arról is nevezetes, hogy hosszabb ideig volt ott plébános Kresznerics Ferenc, a híres nyelvész, akit ma sem felejthet el a magyarság. A második világháború után jött létre a Berzsenyi Dániel Gimnázium, amely ma is jelentős a szakképző intézménnyel együtt a térségbeli fiatalok jövője szempontjából.

Csak röviden soroltam fel pár alkotóelemet, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy legyenek alapok, amelyek révén a mai Celldömölk létre tudott jönni. Nemsokára a település arra emlékezik, hogy 40 éve lesz annak, hogy várossá avatták. Ekkor egyesült Izsákfával is. A XXI. században is keresi a helyét, ma már fürdője és a Ság hegy révén a turisztika világában is megtalálja azt. Láthattuk azt, hogy évszázadokon keresztül mindig volt valami, valakik, akik előrébb vitték a települést. Egy dolog, azt gondolom, hogy évszázadokon át közös volt mindenkiben, aki tenni akart Kemenesalja szívéért: szerették ezt a helyet, és tudták azt, hogy személyes munkájuk által az otthonuk is gyarapodik. Köszönet ezért a város egykori és mai polgárainak.

Magyarország Kormánya számára fontosak a celldömölki emberek, így több fejlesztés megvalósítására nyílt lehetőség az itt élők érdekében. Csak pár példát sorolnék: megújult a bencés kolostor, új rendelőintézet épült, megújult a Berzsenyi Gimnázium és a sportpálya, új kosárlabdacsarnok épült, az asztalitenisz-csarnok építése folyamatban van. Új épületrésszel bővült a Szent Benedek Általános Iskola, új fogorvosi és védőnői rendelők kerültek kialakításra, elkezdődött a vasútállomás felújítása, ahol P+R parkoló is épülhetett. Megszépült az izsákfai parkerdő, Izsákfán szennyvízrendszer is épült. Pályázatok révén lehetőség nyílik a helyi piac állapotának korszerűsítésére, turisztikai, óvodai és bölcsődei munkálatokra, Alsóság városrész központjának fejlesztésére és a leromlott városi területek rehabilitációjára. Köszönet ezért a kormánynak. A legnagyobb hálával azonban Celldömölk lakosainak tartozunk, akik mindennapi munkájukkal, gyermekeik lokálpatriotizmusra nevelésével teszik a legtöbbet az otthont adó településükért.

Tisztelt Ház! Celldömölk várossá avatásának 40. évfordulóján isten éltesse a város valamennyi polgárát! Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage