ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Ház! Hadd kezdjem azzal, hogy  külügyminiszter úrral egyetértve  nyilván mindannyian drukkolunk most az érettségizőknek, és köszönjük azoknak a tanároknak, akik ilyen nehéz körülmények között is biztosítják az érettségit, akkor is, ha egyébként továbbra is felesleges kockázatnak tartjuk, hogy a járvány intenzív szakaszában kerül sor az érettségire. Néhány hetes halasztás növelte volna a biztonságot, és nem csökkentette volna az érettségi sikeres letételének az esélyét. De mondom, most az a dolgunk, hogy drukkoljunk, és reménykedjünk abban, hogy nem okoz semmilyen káros hatást ez a meg nem fontolt és erőszakos lépés.Hasonló a helyzet a lazítással, tisztelt képviselőtársaim. Természetesen örülünk, ha lehet lazítani. Az a baj, hogy az elmúlt hetekben önök nem teszteltek. Itt a Házban mondták el azt, hogy nincs szükség tömegesszűrés-szerű tesztelésre. Most elkezdik a tesztelést, mától, ez nagyon helyes, nagyon derék, de ennek az eredménye majd később lesz meg.

Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy ennek az intézkedésnek a jogi megvalósítása csapnivaló és ostoba. Kérem, mondja majd el valamelyik kormánypárti képviselőtársunk, hogy mi a logika abban, hogy Pest megyében fenntartják a korlátozásokat, miközben olyan megyékben, ahol sokkal súlyosabb a helyzet, például Fejér megyében, nem tartják fenn, persze azon kívül, hogy Gyál, Dabas vagy Gödöllő kevésbé kedves önöknek, mint Felcsút. Mondják el azt, hogy hogyan lehet az, hogy a pestiek nem mehetnek el a kiskertjükbe egyedül sem, de közben a vidékiek jöhetnek Budapestre, ahol nyilván nagyobb a kockázat, és még folytathatnám.

Ami pedig a maszkokat és a teszteket illeti, tisztelt miniszter úr, nem velünk van vitája, hanem a SOTE-val, amely megvizsgálta például a teszteket, és megállapította, hogy nem működnek. Önök nem válaszoltak eddig arra a kérdésre, hogy ezek azok a teszteke, amelyeket önök hoztak be, vagy pedig nem.

Én azt javaslom, hogy tisztességesen tájékoztassanak, ne a nem létező gazdasági sikereikkel dicsekedjenek, hanem valódi, érdemi tájékoztatást adjanak. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage