DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A mai napirend előtti felszólalásomat is azzal szeretném kezdeni, hogy tisztelettel megköszönöm a munkáját mindenkinek, aki az első vonalban dolgozik a magyar emberek egészségének és biztonságának megőrzéséért, és itt szeretném kiemelni a mai napon, a tűzoltók napján ezt a köszönetnyilvánítást a tűzoltók felé, illetve mindenki felé, aki a katasztrófavédelem területén dolgozik. A napirend előtti hozzászólásomban alapvetően arról szeretnék beszélni, ami egy evidencia, hogy a járvány idején az információ, az információ megfelelő áramlása életet menthet, ugyanakkor annak a hiánya pedig korlátozhatja akár helyi szinten a védekezés hiányát, ami viszont súlyos hiba, és emberi életekbe kerülhet, és az is világos, hogy nem kormányzati propagandára van szükség, hanem felelős és hatékony kormányzati tájékoztatásra.

A kormányzatnak a járványhelyzettel kapcsolatos tájékoztatási munkáját súlyos kritikával kell illetni. Alapvető információk, adatok nem jutnak el az önkormányzatokhoz, időnként igen súlyos ellentmondásokra lehetünk figyelmesek, illetve láthatjuk, hogy hétről hétre a sajtótájékoztatókon gyakran előfordul, hogy a nem kormánypárti újságírók nem kapnak választ minden kérdésükre. És ehhez képest tapasztaljuk azt, hogy a kormányzat valamiféle propaganda-hadjáratot akar indítani, tehát ilyen plakátkampányt, tájékoztató kampányt, amelynek a részletei nem ismertek  erre itt most szeretnék rákérdezni.

(13.40)

Rengeteg ellentmondást lehetne az elmúlt időszakból bemutatni, lehetetlen ezeket felsorolni. Csak egy példát mondok: láthatunk konkrét plakátot olyan felirattal, hogy: „Ne viseljen maszkot, ha nem beteg!”, ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma adta ki, most pedig  nagyon helyesen  döntöttek arról, hogy bizonyos szituációkban kötelezővé teszik a maszkhasználatot.

Nagyon fontos az önreflexió, fontos, hogy a korábbi hibákból tanuljanak. Ugye, nem elég az önkritika, tanulni is kell a hibákból, és ezt be kell építeni a tájékoztatásba. Ennek a hiányát látjuk egyelőre, de a maszkviselés kötelezettségének kiterjesztése mindenképpen egy fontos intézkedés.

És a legfontosabb ellentmondás, amire már röviden utaltam, hogy Orbán Viktor már jó néhány héttel ezelőtt elmondta, hogy erre az időszakra várják a járvány tetőzését, illetve Szijjártó miniszter úr is arról beszélt, hogy felkészültünk, a járvány tömegessé válásának az időszakára felkészült az egészségügy. Hát, ehhez képest tudjuk, hogy ma érettségi vizsgát tartanak, és azt is, hogy elindult az újranyitás folyamata. Furcsa módon a központi régiót, az agglomerációt kettéválasztották, ugyanakkor éppen most nem adnak lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy a helyi sajátosságoknak megfelelően adott esetben további szigorítást okozzanak. Ez is komoly ellentmondás.

De azt is el kell mondani, hogy a legfontosabb az egészség védelme és a járvány elleni védekezés, ugyanakkor a gazdaság számára is nagyon fontos lenne a kiegyensúlyozottság, az, hogy lássák a hosszú távú tervezést, és arról megfelelő tájékoztatást adjanak. Ezért nem értjük, hogy miért nem adnak ki rendszeresen pontos munkaerőpiaci adatokat, hogy hányan vesztették már el az állásukat, és becsléseket arra vonatkozóan, hogy ezek a statisztikák esetleg milyen konkrét, konkrétan súlyos problémákat fednek el.

Nem látjuk azt, hogy pontos tájékoztatást adnának a gazdaság alakulásának a várható folyamatáról rövid, illetve középtávon, illetve azt sem, hogy időnként elismerik, vagy éppen kormányhoz közel álló szakemberek elismerik, hogy az önök gazdaságvédelmi intézkedései elégtelenek. Erről sem adnak tájékoztatást, hogy milyen módon és milyen formában számíthatnak a gazdaság szereplői, számíthat a társadalom, hogy ezeket az intézkedéseket újraértékelik.

Arról nem is beszélve, hogy még konkrét tájékoztatásokban is, mondjuk, hogy az operatív törzs és a kormányszóvivő részéről is a lakosságot érintő kérdések tekintetében is ellentmondásokat lehetett felfedezni.

És ami egy óriási problémahalmaz, ami az önkormányzatokat érinti, az önkormányzati információellátás. Ugye, világos, hogy ebben a helyzetben az önkormányzatok a védekezés első számú bástyái, és a szokásoshoz képest is rengeteg többletfeladatot kaptak. Ehhez képest az alapvető területi adatokat, annak ellenére, hogy már több szövetség is felhívta ennek a fontosságára a figyelmet, a mai napig nem kapják meg. Az egészségügyi ellátórendszer részéről sem jutnak el a városvezetőkhöz, polgármesterekhez konkrét adatok, és azt láthatjuk, hogy az egészségügyi intézmények még képviselői kérdésre sem válaszolnak, ezt is az operatív törzshöz utalják.

Nagyon fontos volna tudni, hogy ha elindul a tömeges tesztelés, vajon annak az adatait megkapjáke végre az önkormányzatok, hiszen az rendkívül fontos lenne a tekintetben, hogy hatékonyan tudják megszervezni az életüket.

És akkor itt a kormányzati propagandáról. Hát, ugye, lehet látni, hogy elindult egy új plakátkampány, egy új tájékoztatási kampány. A mai napon Csárdi Antal képviselőtársam egy kérdést juttat el a Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy mekkora összeget kíván a közpénzekből felhasználni erre a propagandára, és milyen volumenű lesz ez a tájékoztatási kampány. Ugyanakkor mi azt mondjuk, hogy nem kormányzati propagandára van szükség, hanem hatékony kormányzati intézkedésekre, tehát a munkahelyeknek a hatékonyabb megvédésére, és ahogy képviselőtársam is beszélt róla nagyon helyesen, a már nehéz helyzetbe került, állásukat elvesztett emberek és családok hatékony támogatására.

És még egy mondatot engedjenek meg, képviselőtársaim, egy nagyon fontos ügyre szeretném felhívni a figyelmet sokadik alkalommal: május 7-ig tudja mindenki az irdala.hu oldalon támogatni a nemzeti régiók fejlesztése érdekében indított európai polgári kezdeményezést. Jó híreket láthattunk a hétvégéről, több mint 200 ezer aláírás gyűlt össze; minden esély megvan rá, ha mindenki aláírja ezt a kezdeményezést, hogy a határidőig meglesz az egymillió aláírás. Köszönöm szépen. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage