SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először engedjék meg, hogy néhány szót szóljak a román elnök elmúlt héten tett nyilatkozatáról. Szeretném leszögezni azt, hogy Magyarország Kormánya a jó magyar-román viszonyban érdekelt, Románia a negyedik legjelentősebb exportpiaca a magyar vállalatoknak, és az Erdélyben és a Székelyföldön élő magyaroknak is az az érdeke, hogy Magyarország és Románia között jó kapcsolat legyen. És hogy ilyen típusú jó kapcsolat kivitelezhető lenne, arra például bizonyíték Magyarország és Szerbia együttműködése, amely soha ilyen jó nem volt korábban, mint jelenleg. De kettőn áll a vásár. És sajnos a jelenlegi romániai politikai elit képviselői az elmúlt hetekben nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy Románia és Magyarország között ne jó, ne a kölcsönös bizalmon vagy megbecsülésen, tiszteleten alapuló kapcsolat jöjjön létre. Ki kell mondanunk, hogy egy több mint ezeréves nemzet képviselőivel, egy több mint ezeréves nemzettel nem lehet úgy beszélni, mint ahogyan tette azt Románia elnöke az elmúlt héten. Értjük a román külügyminisztérium értékelését, amely szerint egy román belpolitikai kérdésben nyilvánult meg. De egy román belpolitikai kérdésbe hogyan kerül bele például a magyar miniszterelnök említése? Vagy egy olyan ügyben, amelyet európai szinten is teljesen demokratikus viták közepette lehet megvitatni, mint az autonómia kérdése, hogyan lehet azt ilyen gyűlöletkeltő módon felhozni?

Romániában parlamenti választás közeleg, és a parlamenti választások közeledtével sajnos sokszor a román politikai elit bizonyos képviselői előhúzzák a magyar kártyát. Ezt vissza kell utasítanunk! A magyarokkal szembeni minden gyűlöletkeltést vissza kell utasítani, és világossá kell tennünk itt a magyar parlamentben  remélhetőleg ez a kérdés pártok fölött élvezi a konszenzust , hogy ránk, magyarokra, az anyaországban élő magyarokra, ránk, a magyar parlament képviselőire, ránk, a magyar kormányra az Erdélyben és a Székelyföldön élő emberek mindig, minden körülmények között számíthatnak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Egyúttal pedig valóban tisztelettel és köszönettel tartozunk annak a két ellenzéki pártnak, amelyek közül egyik a parlamentben ül, másik pedig nincs a parlamentben, amely megnyilvánult ebben a kérdésben. (Balczó Zoltán közbeszól.) Tájékoztatom önöket arról is… Ha a Jobbik is megtette, akkor azt is köszönjük.

Tájékoztatom önöket arról is, hogy a jelenlegi körülmények közepette Magyarországnak nem lehet más a célja gazdaságpolitikai szempontból, mint az, hogy Közép-Európa legvonzóbb beruházási célpontja maradjunk.

Tisztelettel tájékoztatom önöket, hogy csak az elmúlt két hétben az egyik legnagyobb dán áruházlánc döntött úgy, hogy a regionális logisztikai központját Magyarországra hozza. Az európai piacra belépett egyik legnagyobb amerikai streamingszolgáltató vállalat az európai szolgáltatóközpontját hozta Budapestre, az egyik legnagyobb európai vegyipari vállalat Magyarország legnagyobb háztartási és vegyipari üzeméhez szükséges beruházásokat hozott Magyarországra, a mai napon pedig aláírtuk a stratégiai együttműködési megállapodást Magyarország legnagyobb munkaerő-kölcsönző és -közvetítő vállalatával. Hiszen az elkövetkezendő időszakban az egyik legfontosabb kérdés az lesz, hogy hány beruházást tudunk Magyarországra hozni, hány új munkahelyet tudunk teremteni, és azok tekintetében rendelkezésre foge állni a képzett munkaerő.

Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Szeretném önnek elmondani azt is, hogy a kormányzati tájékoztatási tevékenységet a jövőben is fenn fogjuk tartani. Kormányzati tájékoztatás nélkül például a magyar kis- és közepes vállalkozások nem lehetnének tisztában mindazokkal a hiteltermékekkel és költségvetésből származó támogatásokkal, amelyeket éppen azért hoztunk létre, hogy a veszélybe került munkahelyeket megvédjük, az elveszett munkahelyek helyett pedig újakat tudjunk létrehozni. Ha nem tájékoztatnánk a vállalkozásokat, nem tudnának a beruházásokhoz nyújtott támogatásokról, nem tudnának a rövidített munkaidő esetében rendelkezésre álló állami bértámogatásról, vagy nem tudnának azokról az alacsony kamatozású hitelekről, amelyek a magyar vállalkozások likviditását hivatottak fenntartani.

Tehát kormányzati tájékoztatás ezután is lesz, ennek különböző formái vannak. Vannak, amelyeket a szabadtéren, és vannak, amelyeket itt a parlamentben gyakorolunk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage