DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A veszélyhelyzet 55. napján, a miniszterelnök szerint a járvány tetőzése után, érdemes mérleget vonni, és megnézni, hogy mi is történt a válságkezelés érdekében.Az emberek fegyelmezettsége és egymás iránti odafigyelése példaértékű  és ezért köszönet mindenkinek , de ennek a válságnak a gazdasági és a társadalmi hatásai brutálisak lesznek, és ebben mi egészen másképp látjuk a helyzetet, mint önök. Önök azt mondják: ha munka van, minden van; ha munka nincs, akkor nincs semmi. Ezért nem figyelnek azokra, akik elveszítik a munkahelyüket.

(14.00)

Mi azt mondjuk, hogy az embereket át kell segíteni a nehéz időszakon, annak érdekében, hogy el tudják tartani a családjukat, és a kereslet fenntartása révén életben tartsák a gazdaságot. Önök a multiknak és a fideszes hátországnak kedveznek, mi azt mondjuk, hogy az embereket, a munkavállalókat, a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat kellene segíteni a túlélésben. Beszereztek rengeteg védőfelszerelést  reméljük, hogy mindegyik jó minőségű , de míg önök szerint ezeknek a raktárakban van a helye, mi azt mondjuk, hogy ezeknek a védőeszközöknek az embereknél, az egészségügyi intézményekben, a munkahelyeken és az idősotthonokban lenne a helye. Önök fontos közérdekű adatokat titkolnak el, amelyek a járvány kezelése és az emberek biztonsága szempontjából fontosak, mi azt mondjuk, hogy a nyílt, őszinte és pontos tájékoztatás elengedhetetlen. Önök most is találtak pénzt a propaganda népszerűsítésére óriásplakátokon, de arra nem adnak több pénzt, hogy a bevétel nélkül maradó családok túlélését segítsék. Önök azt mondták, hogy a tesztelés nem fontos a járvány terjedésének megakadályozásában, mi és a Fideszen kívüli világ a kezdetektől azt mondjuk, hogy tesztelni, tesztelni, tesztelni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Beszéljünk egyenesen! Orbán és a 133 bátor embere arra használja a korlátlan felhatalmazást, hogy a saját pozícióját erősítse, nem a válság kezelésére, nem az emberek hétköznapi problémáinak megoldására, hanem a Fidesz pártpolitikai érdekeinek megfelelő irányításra. Ha nem így lenne, önök nem mondtak volna nemet az embereket védő javaslatainkra, de a Fidesz nemet mondott a munkahelyek megmentésére, több százezer magyar dolgozó, munkaképes és dolgozni akaró egzisztenciájának megmentésére. A Fidesz nemet mondott a magyar nyugdíjasok gyors megsegítésére és megélhetésük biztosítására. A Fidesz nemet mondott a munkanélküli-ellátás 9 hónapra emelésére, a magyar kis- és középvállalkozások megmentésére. A Fidesz nemet mondott az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók béremelésére. A Fidesz nemet mondott a lakossági energiaárak mérséklésére, annak ellenére, hogy az olajárak már negatívba fordultak, és a gázárak is a töredékükre estek vissza. A Fidesz nemet mondott az emberek védelmére, mi azonban a Fideszre mondunk nemet, az emberek védelmére pedig igent.

Arra kérünk mindenkit, aki segíteni akar a bajba került honfitársainkon, aki ki akar lábalni a válságból, támogassa az emberek védelmében indított akciónkat, petíciónkat, támogassa az MSZP követeléseit. Követeljük a teljes lakosság azonnali tesztelését az idősotthonoktól kezdve az egészségügyön át a munkahelyekig! Követeljük továbbá, hogy az értünk dolgozók azonnali béremelésben részesüljenek. Egyetértünk a Magyar Orvosi Kamara által javasolt béremelések mértékével, és annak ütemezésével. Követeljük, hogy állásukat vesztett honfitársaink legalább 9 hónapig minimum nettó 100 ezer forintot kapjanak. Követeljük, hogy a 60-65 év közötti munkavállalók korengedménnyel mehessenek nyugdíjba. Követeljük, hogy azonnal emeljék duplájára a családi pótlékot, amelyet 10 éve nem emeltek, a gyest, a gyetet és az anyasági támogatás összegét. Követeljük, hogy 3 hónapig, az átlagos fogyasztás erejéig a családok ne fizessenek lakossági gáz-, áram- és távhőszámlákat, mert az energiaárak tartós és jelentős csökkenése ezt bőven megengedheti.

Követeljük, hogy a nyugdíjakat januárig visszamenőleg minimum 6,5 százalékkal emeljék meg, és fizessék ki most a nyugdíj-kiegészítést. Kezdjék meg a 100 ezer forint alatti ellátások felzárkóztatását! Minden átlag alatti nyugdíjas, nyugdíjban részesülő kapjon azonnal havi 20 ezer forint egyszeri juttatást! A mikro- és közepes vállalkozások védelme érdekében követeljük, hogy az alkalmazottak elbocsátása helyett a költségvetés vállalja át a bérek és járulékaik 80 százalékát. Ez a minimum, amit megtehetünk az emberek védelmében, közös jövőnkért, Magyarországért. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage