SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretnék csatlakozni frakcióvezető úrhoz abban a tekintetben, hogy köszönettel tartozunk minden magyar embernek, akik az elmúlt hetekben, sőt most már hónapokban fegyelmezetten vették tudomásul azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyek kétségtelenül egy új, nehezebb helyzetet teremtettek mindenki számára, szokatlan helyzetet mindenképpen, és köszönettel tartozunk mindenkinek, aki a korlátozó intézkedések tiszteletben tartásával hozzájárult ahhoz, hogy az egészségügyi ellátórendszer felkészítését a világjárvány elleni védekezésre el tudtuk végezni. Még abban is egyetértünk, hogy a világjárvány után, ha egyáltalán ennek a kifejezésnek lesz egy konszenzusos tartalma bármikor is, szóval, hogy a világjárvány után semmi nem lesz ugyanolyan, mint volt korábban. Ugyanakkor, tisztelt képviselő úr, azt is el kell mondanom, hogy nagyon furcsa egy szocialista frakcióvezető szájából hallani a számonkérést a nyugdíjasok ügyében. Emlékezhetünk arra, amikor önök elvették a 13. havi nyugdíjat, mi most a gazdaságvédelmi akciótervvel megtettük az első lépést a nyugdíjasoktól akkor elvett összeg visszaadására. Emlékezhetünk arra, hogy hogyan és milyen nemzetközi és belpolitikai csaták közepette tudtuk csökkenteni a rezsiköltségeket. Emlékezhetünk arra, hogy akkor kik nyomták a vészcsengőt Brüsszelben, kik követeltek hazánkkal szemben kötelezettségszegési eljárásokat, és kik támogatták őket itthonról. És furcsa a szocialistákat a családoknak járó támogatások kérdésében is számonkérni hallani, miközben a magyar családok soha nem kaptak annyi támogatást a kormányzattól, mint 2010 óta, soha annyi támogatást nem kaptak, mint amennyit a családi adókedvezmények formájában, valamint a családvédelmi akcióterv keretében biztosítunk a magyar családok számára.

Tisztelt képviselő úr, szeretném önnek elmondani azt is, hogy amikor ön a magyar kis- és közepes vállalkozókért szól, akkor természetesen még egyet is érthetnénk, de amikor arról beszél, hogy ezek a vállalkozások nem kapták meg a nekik járó támogatást, akkor azt kell mondjam kellő tisztelettel  ellentétben Gyurcsány Ferenc iránymutatásával, kellő tisztelettel , hogy önök a tényekkel és a valósággal állnak hadilábon. Még egyszer szeretném elmondani, hogy a magyar kormány úgy döntött, hogy a kieső munkaidőre vonatkozó kieső bérek esetében állami bértámogatási rendszert indítunk. Világossá tettük, hogy 800 ezer euróig minden olyan magyar vállalkozás beruházásának a felét készpénzben odaadjuk, amellyel munkahelyeket védenek meg, és szeretném még egyszer elmondani, hogy 151 vállalat jelentkezett már erre, és ezek közül 124 magyar vállalat, akik vállalták azt, hogy összesen 32 ezer munkahelyet fognak megvédeni.

Ez az első lépés, de ezt elvitatni, meg erről azt mondani, hogy ez nincs, meg nem vesszük figyelembe, az, még egyszer mondom, a valósággal történő konfrontálódásnak a jele, mint ahogy még egyszer szeretném azt is aláhúzni, soha ilyen kedvezményesen, soha ilyen nagy mértékben és soha ilyen könnyen likviditás fenntartásához, munkahelyek megvédéséhez és új munkahelyek létrehozásához hitelt magyar vállalkozások még nem tudtak felvenni, mint jelenleg. Ugyanis ezt a rendszert is, amelynek keretében 2000 milliárd forintnyi hitellehetőség nyílik meg 500 milliárd forintnyi garancia mellett, a gazdaságvédelmi akciótervvel teremtettük meg.

Tisztelt képviselő úr, még egyszer szeretném elmondani önnek, önöknek, hogy a köztünk lévő vita fenn fog maradni, önök mindig a segélyezésre akarják alapítani a gazdaságpolitikájukat, mi a munkahelyteremtésre. 2018-ban volt utoljára parlamenti választás Magyarországon, önök is kínáltak egy alternatívát, meg mi is kínáltunk egy víziót, és a magyar polgárok világos döntést hoztak. Kérjük ennek tiszteletben tartását, mint ahogy mi is tiszteletben tartjuk ezt a döntést, és ennek jegyében kormányzunk továbbra is. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage