DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! A jobbikos szavazók csalódottak (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Na!), ugyanis van egy mondás, ami szerint, ha valaki szólásra emelkedik, egyetlen dolgot kell mérlegelnie, azt, hogy amit mondani szeretne, az értékesebbe annál, mint a csend, amit megtörni szándékozik. (Derültség, taps a kormánypártok padsoraiból.  Zaj.  Közbeszólások a Jobbik padsoraiból: Hűha!  Üljél le!) Az a helyzet, hogy ezt a lécet önnek nem sikerült jelen pillanatban megugrania. (Z. Kárpát Dániel: Ez pártatlan ülésvezetés?) Ugyanis, ahogy arról hetek, sőt hónapok óta beszélünk itt a magyar Országgyűlésben, valóban azt gondoljuk, hogy egy nagyon komoly egészségügyi és nagyon komoly gazdasági válsághelyzet van. Ebben a gazdasági válsághelyzetben alapvetően, és természetesen az egészségügyi hatások elleni küzdelemben is, nem politikai küzdelemre van szükség, hanem nemzeti összefogásra és szolidaritásra (Jakab Péter: Ebbe várjuk Mészárost! Ebbe az összefogásba.), közös teherviselésre is van szükség.Éppen ezért, amikor a járvány gazdasági és egészségügyi hatásait tompítani igyekvő csomagot összeállítottuk, ami a GDP 18-20 százalékát teszi ki (Z. Kárpát Dániel: Nem igaz! Hazudik!), ez nagyjából 9000 milliárd, akkor erre a közös szolidaritásra és közös teherviselésre is gondoltunk. Így aztán ki kell vennie a részét a teherviselésből a kormánynak, ki kell venni a teherviselésből a részét a bankoknak (Z. Kárpát Dániel: Na, persze!), ki kell venni a teherviselésből a részét a politikusoknak, dolgozzanak akár az Országgyűlésben, akár az önkormányzatokban, és ki kell venni a közteherviselésből a részét a multinacionális vállalatoknak.

Azt gondoljuk, hogy ez a helyes, és azt gondoljuk, hogy az így felszabaduló forrásokat a valóban rászorulók megsegítésére kell fordítani. Így azok, akik részesednek ebből a kormányzati csomagból, a családok, nyugdíjasok, magyar vállalkozások, a munkavállalók és az adósok, ők azok, akiknek segítenek mindazok a programok, amelyekről korábban már beszéltünk, és amelyekről folyamatosan, hétről hétre tájékoztatást adunk önöknek. Látszólagosan semmilyen foganatja nincs ennek a tájékoztatásnak.

Azon gondolkodtam, miközben önt hallgattam, hogy miért lehet ez. Miért lehet az, hogy folyamatosan hozunk önöknek járványügyi szakemberektől megállapításokat, közgazdászoktól statisztikákat, külföldi szakemberektől a magyar járványkezeléssel kapcsolatos állásfoglalásokat, és önökről ezek a tények jól láthatóan teljes mértékben lepörögnek? Orwell egyik története jutott eszembe, amely nagyjából arról szól, hogy a kommunisták egy furcsa állatfaj volt, mert mielőtt internálták az embereket, előtte azt mondták, ha valaki tényekkel próbált meg velük vitatkozni, hogy elvtárs, lehet, hogy önnek tényszerűen igaza van, de politikailag nincs igaza, tényszerűen korrekt, de politikailag inkorrekt az, amit ön mond. Ezek voltak a kommunisták, és erre nagyon jól ráirányította a figyelmet Orwell. (Dr. Brenner Koloman: Az elvtársak mind ott ülnek nálatok!) Amikor önöket hallgatom hetek óta, és azt látom, hogy tényszerűen minden esetben korrekt az, amit a kollégák tájékoztatásként elmondanak önöknek, hiszen önök ezeket nem tudják megcáfolni, sőt ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, jól láthatóan, egyértelműen, könnyen cáfolható hazugságokkal jönnek.

Tehát amikor minden héten azt látjuk, hogy tényszerűen igaz, amit a kormány tájékoztatásként közöl önökkel, de önök ezt egész egyszerűen nem képesek elfogadni, és politikai alapon  azt nem tudom, hogy bolsevik vagy mensevik alapon, ezt majd a történelem eldönti az önök esetében , mindenesetre egy kommunista totalitárius alapon önök ezt támadják, politikai alapon támadják (Dr. Brenner Koloman: Mondd el még egyszer!), ezzel nem lehet mit kezdeni. Mert mégiscsak az a helyzet, hogy Magyarország eddig, hála istennek, a magyar emberek összefogásával jól kezelte az egészségügyi veszélyeket. Ez tényszerűen igaz. Lehet, hogy önnek nem tetszik, de tényszerűen igaz. Magyarország európai összehasonlításban jól kezelte a válság gazdasági hatásait. Ez tényszerűen igaz. Lehet, hogy önnek nem tetszik, de tényszerűen mégiscsak igaz.

Ha megengedi, végezetül hadd mondjak önnek még egy tényt. Ózdon a jobbikos polgármester 25 százalékkal csökkentette az óvodai dolgozók bérét. (Jakab Péter: Erről beszélek, hogy elveszitek a pénzt!) Lehet, hogy ez önnek politikailag nem tetszik, de tényszerűen igaz. Szégyen és gyalázat! Frakcióvezető úr, azt szeretném kérni öntől (Jakab Péter: Ezért mondom, hogy Lőrinc adja vissza, és ne rúgjon ki 800 embert!), hogy gondolja át legközelebb még egyszer, hogy a felszólalása vane annyira értékes, mint a csend, amit megtörni szándékozik. Köszönöm szépen. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiból.  Közbekiáltások: Úgy van! Úgy van!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage