DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos és szép gesztus volt, hogy a mai ülésen a házelnök úr megköszönte a tűzoltók és a katasztrófavédők áldozatos munkáját. Valóban, Szent Flórián napja van, úgy illendő, hogy odafigyeljünk rájuk, és ezt a köszönetet itt a parlamentben is elmondjuk. Én magam is a mai napot az újbudai tűzoltóknál kezdtem, ahol megköszöntem az áldozatos munkájukat.

(14.20)

Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos, hogy ebben a Házban a törvények vitájánál hozzászóljanak, törvénymódosításoknál különböző viták hangzanak el, országgyűlési határozatokat hozunk, politikai viták terepe is a parlament, sok esetben személyeskedéseké és bekiabálásoké, de fontos, hogy képesek legyünk a köszönet és a tisztelet hangját is megütnünk.

Az én napirend előttim is erről szól, hiszen szeretném megköszönni mindenkinek, aki az elmúlt hónapokban, hetekben aktívan közreműködött a járványhelyzetben, és helytállt, segítette az embereket, az állampolgárokat. Köszönet azon embereknek, akik nemzeti közösségünket szolgálják, úgymond normál békeidőszakban is teszik a dolgukat a nap huszonnégy órájában: a tűzoltók, a rendőrök, a katonák, az orvosok, az ápolók és sokan mások, akik ebben a rendkívüli helyzetben is helytállnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! A tűzoltók védőszentje Szent Flórián, aki nem más, mint a bátor önfeláldozás példaképe, hiszen a római hadseregben századosként szolgált, majd amikor Diocletianus üldözte a keresztényeket, akkor ő maga állt ki, megvallotta hitét, és vértanú lett. Fontos, hogy az ápolókat, a gyógyítókat, az orvosokat tiszteljük, hiszen ők rendelkeznek azzal a tudással, azzal a képességgel, hogy ha bajba jutunk, és betegek leszünk, vagy szeretteink betegek lesznek, akkor ők tudják gyógyítani őket. Hippokratész egyenesen úgy fogalmazott, hogy nem elég a tudás, a mesterségbéli felkészültség, sok fordul meg az orvos egyéniségén; csak jó ember lehet jó orvos, mondta Hippokratész.

Igen, tisztelt képviselőtársaim, bajban, veszélyben mutatkozik meg valójában, hogy ki milyen ember. Különösen igaz mindez napjainkban. A 2020-as év hihetetlen válságot hozott Európában és a világban, száz éve nem látott világjárványnak lehetünk tanúi, emberpróbáló időszak mindannyiunk számára és mindenki számára, minden állam számára, az állampolgárok számára, a nemzetek számára és a nemzetközi szervezetek számára is.

Tisztelt Képviselőtársaim! Kolping úgy fogalmazott, hogy egyet kér a Jóistentől, felismerni saját korának bajait és orvosolni azokat. Nincs még vége a járványnak, de köszönet jár mindenkinek, akik képesek voltak segíteni. Az Egyesült Államokban úgy mondják, hogy fölhúztak egy kiváló, szép és gyönyörű szobrot a keleti parton, ez a Szabadság-szobor, ma már egyre gyakrabban mondják, hogy jó lenne, és ideje lenne fölhúzni egy legalább ekkora szobrot a nyugati parton, de ezt már nem Szabadság-szobornak kell nevezni, hanem a felelősség szobrának. Hiszen valóban felelősséggel tartozunk, talán jobban, mint valaha mindannyian az emberiség jövőjéért, nemzetünk jövőjéért; egymás iránti felelősség. Köszönet a helytállásért az önkénteseknek, az ápolóknak, az orvosoknak, a pedagógusoknak, a bolti eladóknak, az áruházi dolgozóknak, a tömegközlekedésben helytállóknak. Köszönet állampolgártársainknak, az embereknek a türelemért és azért, hogy a kormány szabályozó, korlátozó intézkedéseit betartották és betartják, vállalják ezt a küzdelmet ők is a maguk erejéből és a maguk háza táján.

Engedjék meg, hogy megköszönjem a kormánynak is a munkáját, a tevékenységét, hiszen az elmúlt tíz évben folyamatos válságokon lett úrrá a kormány. Megörököltünk egy gazdasági válságot, 2010-ben ezzel indultunk; az embereket védelmezte a kormány és segítette az árvízi védekezésben, segítette a vörösiszap-katasztrófa során, és most itt van egy világjárvány, amelyben ismét helyt kell állni. Engedjék meg, hogy külön hadd köszönjem meg a külügyminiszter úrnak és a Külügyminisztériumnak, hogy valóban, nemcsak hogy hazahozta a magyar állampolgárokat, akik külföldön rekedtek ebben a járványhelyzetben a világválság közepette, hanem gondoskodott arról, hogy közel százmillió védőmaszk és felszerelés érkezzen be az országba, hogy el legyenek látva az orvosok, a kórházak és sokan mások, akik erre rászorulnak, hogy a védekezés hatékony legyen a járvány megfékezésében.

Pál apostol úgy fogalmaz: viseljetek gondot magatokra, erősítsétek meg magatokat, és viseljetek gondot a nyájra! Viseljünk gondot mindannyiunkra, minden magyar ember számít. Nyilván nincs még vége (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), a tapasztalatok összegzése fontos, és bízom benne, hogy a tapasztalatok és a tanulságok összegzése be fog következni, és ezen keresztül Magyarország még erősebb lesz.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage