SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A világjárvány egy olyan helyzetet idézett elő mindenki számára, amilyen helyzetben korábban még soha nem voltunk. Önnek igaza van abban, hogy 2010 óta folyamatos válsághelyzetek és kihívások közepette kell tenni a dolgunkat, de talán nem túlzok akkor, amikor azt mondom, hogy ilyen összetett válsághelyzettel, ilyen összetett kihívásokkal kormányzásunk kezdete óta talán nem találkoztunk.Önnek igaza van abban, hogy 2010-ben egy mély gazdasági válságban volt Magyarország. Emlékezhetünk arra, hogy Magyarország előbb szorult az IMF lélegeztetőgépére, mint Görögország. Emlékezhetünk arra, hogy 12 százalék fölött volt a munkanélküliség, emlékezhetünk arra, hogy 86 százalék fölött volt az államadósság, 7 százalék körül az adott pillanatban a költségvetési deficit. És emlékezhetünk arra is, hogy nagyon kevesen voltak az úgynevezett szakértők között azok, akik bár nagy tekintéllyel rendelkeznek és rendelkeztek, de akár egy pici esélyt is adtak volna nekünk nemhogy a kilábalásra, hanem arra, hogy tíz esztendő elteltével elmondhatjuk, hogy a tavalyi év végén Magyarország mutatta fel a leggyorsabb gazdasági növekedési ütemet az Európai Unióban.

Persze ugyanazok, akik akkor az intézkedéseink ellen érveltek, ugyanazok, akik azt mondták, hogy ez nem fog működni, most ugyanolyan önbizalommal adnak tanácsokat, adnak interjúkat, és értékelik a helyzetet, és mondják el, hogy most sem fog működni. Reméljük, hogy pont úgy lesz igazuk, mint ahogyan 2010-ben volt, amikor tökéletesen az ellenkezője jött be annak, amit a nagy tekintélyű kiváló közgazdász szakértők elmondtak.

Aztán 2015-ben jött a migrációs válság, amikor világossá vált, hogy egy korábban kevésbé tapasztalt biztonsági és kulturális kockázattal és fenyegetéssel nézünk szembe. Emlékezhetünk akkor is arra, hogy kik voltak azok, akik Magyarország sikerének tekintetében ellenérdekeltek voltak, és mindez igaz a mai napig is. Emlékezhetünk arra, hogy kik kritizáltak minket a lehető leghangosabban Brüsszelben és az európai nyilvánosságban, és emlékezhetünk arra is, hogy ehhez a tüzet kik szították itthon. És most itt vagyunk 2020-ban, amikor egy komplex gazdasági, egészségügyi és minden másfajta hatással és kihívásokkal együtt járó válsággal állunk szemben. Láthatjuk azt is, hogy most is vannak olyanok, akkor Magyarország és a magyar emberek sikerében érdekeltek, és vannak olyanok is, akik mindebben ellenérdekeltek.

Ön felhozta, tisztelt képviselő úr, a külföldön rekedt magyarok kérdését. Valóban, amióta kitört a világjárvány, 9399 magyar állampolgárt hoztunk haza, akik önhibájukon kívül külföldön rekedtek, akik nem tudtak hazajönni a polgári kereskedelmi légi közlekedést érintő szigorító intézkedések életbe léptetése miatt. És még most is, tisztelt képviselő úr, dacára annak, hogy 9399 magyar állampolgárt már hazahoztunk, további 740 magyar ember hazatérésén dolgozunk. Tisztelettel tájékoztatom önöket arról, hogy az Egyesült Államokban rekedt magyarok hazaszállítása érdekében ezen a héten is különrepülőgépet fogunk indítani. Ez a különrepülőgép nemcsak az Egyesült Államokban, illetve Kanadában rekedt magyarokat hoz haza, összességében 94-et, hanem rajtuk kívül 15 szlovák, 4 szlovén állampolgár hazahozatalában is közre fogunk működni, mert ha valamikor, akkor ilyenkor van szükség a közép-európai összefogásra.

Szeretném elmondani önnek azt is, tisztelt képviselő úr, hogy valószínűleg itt, ezen Ház falai között mindenki egyetértett önnel akkor, amikor arról beszélt, hogy a magyar emberek megvédésének érdekében komoly áldozatokat hozó, rendkívül sokat és hősiesen dolgozó orvosoknak, ápolóknak, rendőröknek, tűzoltóknak és katonáknak, valamint az önkénteseknek mindannyian őszinte hálával tartozunk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(14.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage