DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A képviselő úr többek között azt is hiányolta, hogy a döntése előtt Karácsony Gergely nem folytat párbeszédet, főleg azokkal nem, akikre leginkább a döntései vonatkoznának. Ki más lenne az, aki nem folytat párbeszédet, mint a Párbeszéd nevű párt társelnöke? Aki már a saját pártjának is azt mondta legfőbb céljául, hogy párbeszéd legyen, majd amikor hatalomra kerül, akkor egy másodpercig semmilyen érintettel nem beszél. Ez a Kóka János-i hagyományoknak, azt hiszem, a legtökéletesebb folytatása.Abban is folytatja a balliberális hagyományokat Karácsony Gergely, hogy valahogy abból akar politikai tőkét kovácsolni akár a Pesti úti idősek otthona kapcsán is, hogy tétlen, hogy gyenge, hogy tehetetlen, hogy nem intézkedik, hogy a felelősséget másra hárítja, ebből akar önmaga politikusként előrébb lépni.

Főleg azon döbbentem meg, hogy jobbikos képviselőtársaim nevetgéltek akkor, amikor Németh Szilárd képviselő úr Soros Györgyöt említette, mert ha önök megnézik, hogy az utóbbi időkben hol volt a legélesebb a baloldali ellenzéki pártoknak  akikhez önök is hozzáverődtek  a támadása, akkor pont mindenhol megtalálhatja a különböző Soros-szervezeteket. (Közbeszólások a Jobbik padsoraiban.)

Ha megnézzük a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatos vitát, azt a Nemzeti alaptantervet tartották jónak, amelyet egy Soros György által finanszírozott szervezet hozott létre, és azt nem tartották jónak, amit magyar pedagógusok egy állami oktatási intézmény segítségével hoztak létre. A hajléktalanellátást is ezeknek a szervezeteknek a tanácsai alapján szabnák át, de akár a migráció kérdésében is rájuk hagyatkoznának, vagy most láthatjuk, hogy Brüsszeltől kezdve Madridon át Rómáig hány európai vezető az, aki rögtön örömmel fogadja a Soros György által kidolgozott különböző gazdasági, örök életre szóló kamatfizetési kötelezettséggel járó gazdasági programokat.

Önök itt nevetnek a parlamentben ezeken a felszólalásokon, holott megláthatnák ebben igenis a veszélyt, tisztelt képviselő úr. Karácsony Gergely, amikor kampányolt, akkor stadionstopot hirdetett, de közben utána parképítési stopot hirdetett, kórházépítési stopot, hídépítési stopot és múzeumépítési stopot is, ezzel is becsapta a budapesti polgárokat. De szintén nem a valóságot mondta el a Népjóléti bizottság múlt heti, maratoni hosszúságú ülésén, amikor azt mondta, hogy folyamatos volt az orvosi ellátás a Pesti úti idősek otthonában, hiszen kiderült a vizsgálatokból, hogy tíz olyan nap is volt áprilisban, amikor nem volt jelen személyesen orvos a Pesti úti idősek otthonában, és március közepe óta akadozott az egészségügyi ellátás.

Ennek is lehetett az egyik következménye, hogy a járvány tudott terjedni az idősotthon falain belül, nem volt orvos, aki kontrollálta volna a különböző betegségekkel küzdő ottani ellátottakat, és nem tudta megállítani a betegség terjedését, amikor látta, hogy egyik vagy másik betegen a koronavírus tünetei láthatóak. Ennek a következménye az, hogy a koronavírus-járványban elhunyt idősotthoni gondozottak 74 százaléka a főpolgármester úr által vezetett Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő Pesti úti idősek otthonában hunyt el sajnálatos módon. 38-ra emelkedett a halottak száma, és ezzel, azt mondhatjuk, hogy az elhunytak közül, a négy idősotthonban elhunyt idős ember közül három ebben az otthonban hunyt el. Ez mutatja azt, hogy a felelőtlen intézkedések, a különböző utasítások be nem tartása mit eredményezett.

Egymillió forintra bírságolták a Pesti úti idősek otthonát a hiányosságokért, hiszen megállapították, hogy a többször használatos orvosi eszközök kezelése nem volt szabályszerű; a gyógyszerek felhasználhatóságának idejét nem megfelelően ellenőrizték; több lejárt gyógyszert és lejárt gyógykészítményt találtak; a szennyesgyűjtő helyiségben rendezetlenség és áttekinthetetlen viszonyok voltak. Kézmosó ugyan volt, de a csap és környéke nem volt hozzáférhető; a takarításban szolgáló eszközök nem voltak beazonosíthatóak, a felületfertőtlenítés és a takarítás folyamata nem volt nyomon követhető az intézményben, és a munkafelületeken keveredtek a tiszta és szennyezett területek.

(14.40)

Így tehát nem volt igaz Karácsony helyettesének sem az az állítása, hogy higiéniai probléma ne lenne az intézményben. Mindezt tették úgy, hogy 6 milliárd forint összeggel támogatja a fővárosi idősotthonokban az ellátást a kormányzat; és ebből csak arra futotta Karácsony Gergelynek, hogy Gál J. Zoltán által meghamisított tartalmú leveleket lobogtasson a közvélemény előtt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage