DR. KÁSLER MIKLÓS, az emberi erőforrások minisztere: Köszönöm szépen képviselő úr kérdését. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm, hogy képviselő úr mellőzte a személyeskedést, és valóban szakmai jellegű kérdéseket tett fel, amelyekre szakmai választ lehet adni.Az első kérdése az volt, hogy a fertőzés a platón van-e. Mindenesetre azt tudom mondani, hogy a plató közelében van.

A következő kérdés, hogy az újranyitással kapcsolatban mi a helyzet. Az újranyitást május 4-étől négy lépcsőben képzeljük el, ennek az első lépcsője kezdődött el május 4-én. Kiterjed az alapellátásra, a járóbeteg-szakrendelőkre, kiterjed a fogászati rendelőkre, a védőnőkre és az egynapos ellátásokra. Nagyon szigorúan leírtuk azt, hogy milyen higiénés szabályok érvényesek, ezeket kell betartani.

A tesztelésekkel kapcsolatban kérdezte képviselő úr, hogy ki biztosítja a tesztet. Hát, a higiénés rendszabályok között egyértelműen deklarálva van az, hogy minden esetben el kell végezni a tesztet, ha felvetődik a fertőzés gyanúja.

Jelen pillanatban még mindig a kontaktok keresése napirenden van, ezt is el fogjuk végezni. Az állami ellátásban fizeti a biztosító a tesztet, a magánellátásban vagy a magánellátó, vagy pedig a magánbeteg.

Az újranyitást az indokolja, hogy a kormány intézkedéseinek a hatására Európában alig összevethető, kedvező módon alakult a járvány lefutása. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage