DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ha már arról van szó, hogy ki becsüli meg a felsőoktatásban dolgozókat, és azokat a diákokat, akik oda jelentkeznek, nézzük már meg, hogy 2008. december 15-én, amikor itt az Országgyűlés arról döntött, hogy csökkentike a felsőoktatásban dolgozó közalkalmazottak fizetését egyhavi összeggel, akkor ki hogyan szavazott. Oláh képviselő úr itt volt? Itt volt! Megszavazta a fizetéscsökkentést a felsőoktatási oktatóknak és dolgozóknak? Megszavazta.

(15.10)

De nem volt ebben egyedül, itt volt önnel Arató Gergely, Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes a mostani frakciójából, akik szintén megszavazták, de a mostani MSZP-ből is itt volt Hiller István, Korózs Lajos, Mesterházy Attila, Molnár Gyula, Molnár Zsolt, akik megszavazták, és éppen kikölcsönözték a Párbeszéd frakciójának Burány Sándort, ő is megszavazta. Önök mind-mind megszavazták azt, hogy elvesznek egyhavi bért a felsőoktatásban dolgozóktól. Ez a kormányzat 27 százalékkal emelte a felsőoktatásban dolgozók bérét. Azt, amit önök csökkentettek egyhavi bérrel, mi 27 százalékkal emeltük. Ezek után az ön aggódása, tisztelt képviselő úr, itt a Parlament falai között, azt hiszem, enyhén szólva hiteltelen.

Önök mit hagytak ott a felsőoktatási intézményekben? 36 milliárd forint értékű PPP-adósságot! És ki fizette ki ennek a javarészét? Ez a kormányzat. Mi nyújtottunk segítséget az egyetemeknek és főiskoláknak, hogy kiváltsák azokat a költségvetésüket hónapról hónapra, évről évre fojtogató folyamatos PPP-törlesztési díjakat, amelyeket önök varrtak az egyetemeknek a nyakába.

A duális képzéssel már 26 felsőoktatási intézmény élt annak érdekében, hogy valóban minél inkább a piacon hasznosítható végzettséget szerezhessenek, de kamatmentessé tettük a felsőoktatási képzésre fordítható diákhiteleket is.

De mindemellett meg azt kérem öntől, képviselő úr, ön a felszólalását egy valótlansággal kezdte, amit Kásler miniszter úr szájába adott  ne gyártson álhírt, ne próbálja meg valótlanságokkal az embereket hergelni és felbőszíteni! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage