SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt időszakban nagyon sokszor kritizáltam Orbán Viktor miniszterelnök urat azért, mert 2010-ben megszüntette az önálló Környezetvédelmi és Természetvédelmi Minisztériumot, és gyakorlatilag ezt a feladatot odacsapta egy másik tárcához, annak teljesen kiszolgáltatva és alárendelve. Önök a kormányban elsősorban az agráriumnak az érdekeit képviselik, a környezet- és természetvédelem nagyon gyakran a futottak még kategóriába tartozik. Erre rengeteg példát tudok hozni, hogy mennyire nem tudták érvényesíteni ennek az össztársadalmi ügynek az érdekeit.

A környezet- és természetvédelemnek fontos szereplői a környezet- és természetvédő civil szervezetek. Az elmúlt 30 évben rengeteg állami feladatot vállaltak át, egyrészt a lakosság környezeti ismereteinek bővítése, a környezeti nevelés vagy pedig a helyi környezetvédelmi, természetvédelmi problémák megoldása terén, önök azonban most mégis cserben hagyták ezeket a civil szervezeteket.

Meggyőződésem, hogy egy felelős környezetvédelmi miniszter nem engedi meg azt, ami most megtörtént a civil szervezetekkel.

Ebben az évben az agrártárca költségvetésében 70 millió forintot különítettek el azért, hogy a civil szervezetek projektekre pályázhassanak, és ezt az alapot pályázatra ki is írták, de a múlt héten a civil szervezetek levelet kaptak önöktől, hogy ezt a 70 millió forintot átcsoportosították a költségvetésbe. Milliárdokat szór el a kormány különböző luxusberuházásokra, felesleges beruházásokra és sok minden egyébre; nem értem, hogy pont erre a 70 millió aprópénzre volt szükség.

Szeretném megkérdezni azt, hogy miért nem állt ki a minisztérium vezetése a civil szervezetek munkájáért. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage