DR. ZSIGMOND BARNA PÁL (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Elképesztő volt az a gyűlöletáradat, amelyet Klaus Iohannis, Románia államelnöke zúdított múlt szerdai beszédében a magyarságra. Mint ismert, a román parlament alsóháza kifutott a törvényes határidőből, és utólagosan elfogadta a Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt képviselők által benyújtott székelyföldi autonómiajavaslatot. A parlament felsőháza azóta az RMDSZ támogató és a román pártok ellenszavazata alapján elutasította a tervezetet. Iohannis elnök úr a vírus okozta veszélyhelyzetben kiállt, s az autonómia és a magyarok ellen uszított. Olyan cifrákat mondott, hogy ameddig ő és egyéb hatóságok a románok életéért harcolnak a vírus ellen, a képviselőházban a mulasztást elkövető PSD, a Szociáldemokrata Párt azért harcol, hogy átadja Erdélyt a magyaroknak. Azért különösen gátlástalan Iohannis kísérlete, mert az egész performansz azért jöhetett létre, mert belpolitikai hasznot akart belőle realizálni.

Ugyanakkor az is köztudomású, hogy sajnálatos módon minden román párt, így a PSD is elutasítja az autonómiát. Ez is bizonyítja, hogy az elnök egész kirohanása csak színészkedés. Ezzel a nacionalista kirohanásával szeretné növelni pártja, a Liberális Párt népszerűségét, amelyet jelentősen megtépázott a koronavírus-járvány sokak által kritizált kezelése. Románia elnöke két hónapja kapta meg a Kalergi-díjat, amely elvileg az egységes és békés Európáért folytatott tevékenységet méltányolja. Donald Tusk laudációjában úgy dicsérte Iohannist, hogy „őszinte az emberekhez, nem próbálja meg manipulálni őket”. A történtek függvényében igencsak bántóan hat egy magyar fülnek az ilyenfajta méltatás.

Magyarország Kormánya jószomszédi, stratégiai együttműködésre törekszik Romániával. Erről szólt a napokban a Fidesz is, a miniszter úr is és a miniszterelnök úr is. A jelenlegi helyzetben különösen egymásra vagyunk utalva. Kérésünk Iohannis elnök úr irányába az, hogy kérjen bocsánatot a magyaroktól, vonja vissza a felelőtlen nyilatkozatát.

Tisztelt Miniszter Úr! Mit tesz a magyar kormány, mit tehet a magyar kormány annak érdekében, hogy Iohannis elnök kérjen bocsánatot a magyaroktól? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage