SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár úr, többször elhangzott már itt az MSZP, illetve az ellenzék padsoraiból, hogy ha már segíteni nem tudnak, akkor ne ártsanak, és azt is el kell mondjuk, hogy bizony különös képességük van ahhoz, hogy már nehéz helyzetben lévő szektorokat vagy ágazatokat még nehezebb helyzetbe hozzanak. Láttuk, hogy ez történt az egészségügyben, a közoktatásban, majd folytatódott az önkormányzatok esetében is, és itt vannak most a felsőoktatási intézmények, az egyetemek, melyekről tudjuk, hogy pénzelvonásra ítéltettek, hiszen az önök minisztere a múlt héten levelet írt többek között a pécsi egyetemnek, ahonnan 3,6 milliárd forintot kívánnak elvenni; tudomásom van róla, hogy a Szegedi Tudományegyetem számlájáról egyik napról a másikra emeltek le 500 millió forintot úgy, hogy egyébként az intézményt erről nem is tájékoztatták; és hát itt van az ELTE is, amelytől 860 millió forintot vesznek el. Elmondtuk már többször, hogy akár az önkormányzatok, akár az egyetemek esetében tudjuk, hogy egyébként a járványügyi helyzet előtt is nehéz helyzetben voltak ezek a szektorok, nem biztos, hogy őket kellene további pénzügyi elvonásokkal sújtani. Jelentős a bevételkiesésük, most pluszfeladatot kaptak, és még egyébként most forrásokat is el kívánnak vonni tőlük.

Én megköszönöm azt államtitkár úrnak, ha megkímél attól a választól, hogy közös teherviselésre van szükség, mert ha ez így volna, akkor csak a járványhelyzet kialakulása óta nem kellett volna több mint tízmilliárd forintot sportberuházásokra költeni  nincs bajom a sporttal, de szerintem most más a prioritás , vagy nem kellett volna kétmilliárdot odaadni Tiborcz Istvánnak jachtkikötőre, vagy egyébként egyéb állami támogatásokat a Mészáros-birodalomra.

Úgyhogy tisztelettel kérdezem öntől, hogy miért az önkormányzatoktól és az egyetemektől vonnak el folyamatosan forrásokat. Az egyetemektől pontosan mennyi pénzt vonnak el? Kérném, hogy külön térjen ki a Szegedi Tudományegyetemre. És mire kívánják költeni ezeket a forrásokat? Várom válaszát. (Taps az ellenzék soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage