DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt tehát megtudhattuk, hogy a DK a turizmus támogatását nem tartaná fontosnak a válságkezelő intézkedések között. (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Így nem…)Ön még az otthonápolásról beszélt, tisztelt képviselő úr. Tudja, amikor önök kormányoztak, 15 milliárd forintot költöttünk otthonápolásra. 15 milliárdot! Most tudja, mennyit költünk? 55 milliárdot, tisztelt képviselő úr. Tehát ez a különbség az önök teljesítménye és a mi teljesítményünk között, amit azokra az emberekre tudunk fordítani, akik tényleg otthon vannak, nem tudnak dolgozni, és valamelyik családtagjukat kell nekik ápolni. Önöknek ez a terület 15 milliárd forintot jelentett, nekünk pedig ennek a többszörösét, 55 milliárdot.

Amikor a nyugdíjasokról volt szó, önök mit tettek a válságban? Elvettek egyhavi nyugdíjat tőlük. Mi mit teszünk a válság ideje alatt? Visszaépítjük az önök által elvett 13. havi nyugdíjat.

Amikor a pedagógusokról volt szó, mit tettek önök? Elbocsátottak tömegesen pedagógusokat, 15 ezret, és mellette, aki még ott maradt, attól elvettek egyhavi bért. Mi mit teszünk a válság évében? Megemeljük idén a második félévtől 10 százalékkal a pedagógusok bérét. Amikor önök voltak kormányon, mit tettek az ápolók bérével? Csökkentették az ápolók bérét, orvosokat, ápolókat bocsátottak el a kórházakból, összesen 6 ezret. Mi mit teszünk az ápolók bérével? Ebben a ciklusban összesen 72 százalékkal emeljük. Idén január 1-jén emeltük 14 százalékkal, az év második felében, novembertől emeljük további 20 százalékkal. Nem csökkentettük, mint önök, hanem növeljük a béreket.

Ön a szociális területre is kitért. Önök mit tettek a szociális dolgozók bérével? Szintén csökkentették, 8 százalékkal. Mi mit tettünk a válság jelen évében a szociális dolgozók bérével? 14 százalékkal emeltük, tisztelt képviselő úr.

Ez a különbség az önök válságkezelése és a mi válságkezelésünk között. Önök adóemeléseket hajtottak végre, 5 százalékos áfaemelést. Csökkentettük az alapvető élelmiszerek áfáját, pontosan azért, hogy a rászorultak jobban hozzá tudjanak jutni ezekhez. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)

Önök jövedéki adót emeltek, szuperbruttóval próbálták az embereket még olyan jövedelmek után is megadóztatni, amiket meg sem kapnak. Ehhez képest mi a katásoknak és másoknak csökkentjük az adóját és a szochóját. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage