BARTOS MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Ma új szakaszba lépett a koronavírus-járvány elleni védekezés, azonban csak óvatosan, fokozatosan, szigorú menetrend szerint lehet újraindítani az életet. Azonban az életet újra kell indítani, így a veszélyhelyzet idején különösen fontosak a Magyarországra érkező új beruházások. A járványhelyzet teljesen átalakította a nemzetközi versenyt, de az elmúlt tíz év sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően jó pozícióból indulunk. A hírek szerint négy nagyberuházás érkezik az országba. Az Unilever mellett a kínai BYD elektromosbusz-gyártó vállalat, a napelempaneleket előállító svájci Flisom cég, valamint az egyik vezető amerikai szolgáltató, a Support Services Group már a kezdetekkor több száz, köztük sok magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt.

De nem csupán az új munkahelyek létrehozása fontos, hanem a meglévő munkahelyek megvédése is. A gazdaságvédelmi akcióterv elsődlegesen a veszélybe került magyarországi munkahelyek megmentését, újak létrehozását célozza, azonban a jelenlegi helyzetben nem feledkezhetünk meg külhoni nemzettársainkról sem. Mint ismert, Magyarország Kormánya a külhoni nemzetrészek megmaradása érdekében 2016-ban indította el, hozta létre a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programot. Ennek keretében több mint 230 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósításához nyújtott támogatást, és ezzel több ezer munkahelyet hozott létre az érintett területeken.

Elmondható tehát, hogy a beruházások megvalósításában 2018 óta fokozatosan növekvő arányban vesznek részt magyarországi vállalkozások is. Ennek köszönhetően a programok kivitelezése nem csupán a határon túli magyarlakta területeken, hanem az anyaországban is hozzájárul a magyar vállalkozások versenyképességének növeléséhez és a munkahelyek megvédéséhez. Tisztelettel kérdezem miniszter urat, hogy ezen eredmények hogyan tarthatók, bővíthetők, illetve kapnake támogatást a magyarországi vállalkozók, akik határon túli beruházásokat terveznek. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage