SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Miniszter Úr! Immáron több mint ötven napja hirdetett veszélyhelyzetet a kormányzat, és az elmúlt ötven napban számos olyan intézkedés történt, amely egyrészt a járványgörbe ellaposítását, másrészt a járvány által sújtott gazdasági ágazatok, illetve az ott dolgozó személyek megsegítését célozta.

(16.40)

Az életünk teljes mértékben átalakult, a járványügyi védekezés szinte minden tevékenységünket érinti. A kormány kinyilvánította, hogy az első számú cél a magyar emberek életének és egészségének a védelme, ezért kellett korlátozó intézkedéseket bevezetni a határainkon.

Ugyanakkor a kormány azt is világossá tette, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy a határ menti közösségek közötti kapcsolattartás folyamatos legyen. Ezért a hét szomszédos országból az országok nagy részével sikerült megkötni azt a megállapodást, amely az ingázók határon történő átkelését segíti.

Természetesen a magyar emberek érdeke az is, hogy az áruforgalom előtt is szabad legyen a határátkelés, hiszen az élelmiszer-ellátás biztonsága kiemelten fontos veszélyhelyzet idején is. Természetesen az élet nem áll meg, így az egyéb áruk áramlása is fontos, és ahogy arról a miniszter úr is beszámolt néhány hete, az európai uniós külügyminiszterek is egyetértenek abban, hogy biztosítani kell az áruk szabad áramlását ebben a nehéz helyzetben is.

Tisztelt Miniszter Úr! A magyar kormány mindenkor szem előtt tartja a magyar emberek biztonságát, de egyúttal igyekszik meggátolni a magyar gazdaság zsugorodását. A határainkon ezért olyan intézkedéseket kell foganatosítani, amelyek minden szempontot szem előtt tartanak.

A fentiek alapján kérdezem a tisztelt miniszter urat, hogyan biztosítja a kormány a teherfuvarozás és így az áruszállítás határokon átnyúló biztonságos működését, és folyamatosan biztosíthatóe a munkavállalók ingázása a szomszédos országokba. Várom miniszter úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage