DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Minden diákot föl fognak venni, minden diák fogja tudni folytatni a tanulmányait. Erről igyekeztünk az érintetteket is minél rövidebb úton, minél gyorsabban értesíteni. Senkinek a tanulmányaiban itt semmifajta fennakadás nem lehet.Az, hogy hogyan zajlik a felvételi eljárás, hogyan zajlik a diákok felvétele, azt a jogszabályok egyértelmű módon rögzítik. Azt is rögzítik, hogy az államnak felelőssége, hogy minden diáknak a tanulásáról, továbbtanulásáról  ha a felvételi követelményeket teljesíti  gondoskodjon, ezt az állam meg is teszi. Azért hoztuk létre pontosan a tankerületeket, hogy minden diák számára, az ország minden részén egyenlő feltételek mellett, egyenlően jó minőségben az oktatást, a nevelést biztosítani tudjuk.

(16.50)

A korábbi időszakban, amikor nagyon sokféle fenntartója volt az iskoláknak  ahány önkormányzat, annyiféle fenntartó , akkor sokkal inkább adódtak olyan helyzetek, hogy egyes településeken más-más szabályok alakultak ki, akár csak szokásjog alapján. Amikor mi ennek az egységesítésnek az irányába léptünk, tisztelt képviselő asszony, akkor önök ezt hevesen támadták; támadták akkor is, amikor a tankerületi rendszer létrejött, de támadták az egységesítést akkor is, amikor az elmúlt időszakban arra törekedtünk, hogy akik iskolaérettek, azok az iskolai tanulmányaikat megkezdhessék, akik pedig nem iskolaérettek, azok még egy évet kapjanak, hogy az óvodában maradhassanak. Önök akkor ezeket mind támadták, most pedig mintha pont ennek az ellenkezőjét követelné, hogy minden diák számára hasonló feltételek mellett a tanulás, a továbbtanulás lehetőségét biztosítsuk. Ezt megtettük. Kérem, ebben az esetben se keltsen olyan érzetet, mintha itt nem lenne biztosított a diákok további tanítása. Természetesen ez továbbra is meg fog történni, ahogy eddig is megtörtént.

És igyekeztünk az iskolákat is fejleszteni, pontosan azért, hogy ahol nagyobb igény van, akár lakossági mozgások vagy más okból, ott nagyobb kapacitás is álljon rendelkezésre. Ha ön is megnézi, több száz településen valósultak meg akár korszerűsítések az iskolákban, akár iskolabővítések is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage