DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): (Laptopján az „ÍRDALÁ.HU felirat látható.”) Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Csak nagyon röviden szeretnék hozzászólni. Egy igen részletes, hosszadalmas, kiterjedt vitája volt ennek a törvényjavaslatnak a részletes vita ideje alatt, ugyanakkor valamennyire azért szeretnék reagálni a Törvényalkotási bizottság véleményének ismertetésekor elhangzott gondolatokra. Itt arról van szó, hogy időről időre indokolt az átfogó felülvizsgálata a jogszabályoknak. Azért azt megállapíthatjuk, hogy nem egy ilyen folyamatnak  vagy lehet, hogy legalábbis részben egy ilyen folyamatnak  vagyunk a tanúi, de semmiképpen nem indokolt, hogy most, a jelenlegi helyzetben, egy járvány idején, amikor rendkívüli jogrend is érvényben van, akkor egy ilyen átfogó módosítás ilyen módon, érdemi egyeztetés nélkül kerüljön az Országgyűlés elé. Az már elhangzott az általános vitában is, hogy 110 oldal, tehát csak a normaszöveg 110 oldal a törvényjavaslatban, és 46 törvényt módosít.

(17.00)

És még csak a kormany.hu-n sem került közlésre, tehát az érdemi egyeztetések elmaradtak egy olyan helyzetben, amikor a rendkívüli jogrend, így a büntetőeljárás területén is speciális szabályokat alkalmaz. Tehát a jogalkalmazóknak különösen komoly kihívás a jelenlegi időszakban alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz.

És ha megnézzük a hatálybalépés időpontját, itt jellemzően 2021. január 1-je a hatálybalépés, illetve más elemek esetén 2020. november 20-a; semmiképpen nem indokolt, hogy most kerüljön az Országgyűlés elé ilyen módon ez a törvény. Szinte függetlenül attól, hogy bizonyos elemeivel egyet lehet érteni, bizonyos elemeivel nem, ebbe nem is mennék bele, azt tudom mondani, hogy az LMP frakciója ilyen módon, már csak így az eljárási problémák miatt sem fogja tudni támogatni a javaslatot. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage