HÉJJ DÁVID ÁDÁM, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2020. április 23-án tartott ülésén megtárgyalta az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételéről szóló 2012. évi CCXVII. törvény módosításáról szóló T/9919. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság  a házszabály 46. §-a alapján  32 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta. Tisztelt Országgyűlés! A Ház asztalán fekvő javaslat által kilátásba helyezett módosítás indoka, hogy az Európai Unió 2019/1603. számú felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelete a légi jármű üzemben tartó kibocsátásaira vonatkozó jelentéstételei kötelezettsége kapcsán kiegészíti a 2003/87-es EK-irányelvet, mégpedig oly módon, hogy egyrészt kibővíti a jelentésköteles repülések körét, másrészt új fájlformátumok használatát írja elő, harmadrészt pedig a tagállamok számára is előírja a jelentéstételi kötelezettséget a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet, az ICAO globális piaci alapú intézkedéseinek végrehajtása céljából. A jelenleg hatályos törvény rendelkezései nem állnak összhangban az új bizottsági rendeletben foglaltakkal, éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy az uniós tagságunkból fakadó jogharmonizációs kötelezettségünknek eleget tegyünk.

Tisztelt Képviselőtársaim! Maga a jogszabály-módosítás egy bizottsági rendeletnek a nemzeti jogba való implementálása, hiszen a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet 2016-ban megalkotott egy szabályozási csomagot, melynek a neve röviden CORSIA, amely szabályozás értelmében adott tevékenység elvégzése a repülés területén belül adott szén-dioxid-kibocsátással járhat csak együtt, tehát nem nőhet az ágazati szintű kibocsátás sem. A jogszabály adatszolgáltatásra kötelezi a repülés területén dolgozó szervezeteket, cégeket, és 2020-tól egy megfelelő táblázati formátumban kéri be az adatokat, amik összehasonlíthatóvá és összedolgozhatóvá teszik a korábban nem összedolgozható és összehasonlítható adatokat. Az egész terület munkáját hazánkban a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság fogja át.

Tisztelt Ház! Magyarország a klímapolitika és a klímavédelem területén eddig is mindent megtett, és mindig igyekezett minél előbb az elengedhetetlen jogszabály-módosításokat végrehajtani. Kiemelendő a kormány azon törekvése, melynek célja, hogy 2030-ra a Magyarországon történő energiaellátás 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen.

Az előttünk fekvő javaslat támogatandó, hiszen elvégzi a jogharmonizációs kötelezettségünkből eredő szükséges módosításokat, egyúttal biztosítja, hogy hazánk eleget tegyen a CORSIA-val kapcsolatban felmerülő nemzetközi követelményeknek, különös tekintettel a jelentéstételi kötelezettségre. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage