BARTOS MÓNIKA, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2020. május 4-én tartott ülésén megtárgyalta a gyermekek és a nők védelmének fontosságáról, valamint az isztambuli egyezményhez való csatlakozás elutasításáról szóló T/10393. számú politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslatot. Az összegző jelentést a bizottság a házszabály 82. §-a alapján 25 igen szavazattal, 6 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy Juhász Hajnalka képviselőtársam is elmondta, Magyarország Alaptörvénye deklarálja, hogy hazánk védi a házasság intézményét mint férfi és nő között önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. Hazánk ezen értékek védelmét jelenleg is a lehető legmagasabb szinten, az Alaptörvénybe foglaltan biztosítja. Az isztambuli egyezmény jogalkotási feladatot előíró rendelkezéseivel a magyar jogrendszer összhangban van, azaz nemzeti jogunk biztosítja a szükséges jogi garanciákat a nők elleni és a családon belüli erőszakkal szembeni fellépés terén.

Az igaz, hogy a modern világ állította kihívásokra válaszolni kell, a válaszadáskor viszont a legfőbb népképviseleti szervnek a törvényalkotó munkája során szem előtt kell tartania  a népakarattal egyezően  a kereszténység nemzetmegtartó erejét és értékrendjét. Éppen ezért elutasítandó minden olyan külső nyomásgyakorlás, amely megpróbálja olyan döntések meghozatalát az Országgyűlésre kényszeríteni, amelyek ellentétben állnak hazánk értékeivel és a magyar emberek többségének demokratikus úton kinyilvánított akaratával.

Az isztambuli egyezmény ratifikációja két szempontból nem támogatható. Egyrészt azért nem, mert a társadalmi nem definícióján alapuló megközelítést ír elő rendelkezéseinek a nemzeti jogba való átültetése során. Másrészt pedig azért, mert az egyezménynek a menedékjog nemi alapon történő biztosítására vonatkozó rendelkezései ellentétben állnak az „Üzenet az Európai Unió vezetőinek” című, 2015-ös országgyűlési határozatban megfogalmazott politikai célkitűzésekkel, valamint a jogellenes bevándorlással szembeni hatékony fellépést biztosító hazai jogszabályi környezettel.

Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar törvényhozásnak joga van megvédeni hazánk kultúráját, hagyományait, nemzeti és alkotmányos értékeit. Az isztambuli egyezmény rendelkezéseinek genderszemléleten alapuló perspektívája az egyezményhez való esetleges csatlakozás esetén olyan kötelezettségeket eredményezhetne Magyarország számára, amelyek ellentétesek a hatályos alaptörvényi és jogszabályi környezettel.

Éppen az elmondottak miatt, azokra tekintettel a benyújtott javaslat támogatandó véleményem szerint. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage