BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr. A bizottsági ülésen képviselőtársammal szóvá tettük, hogy rövid időn belül a második olyan politikai nyilatkozatot hozzák a Ház elé, amiben bár kérik az ellenzék támogatását, de méltatlan körülmények között nyújtják be ezeket a politikai nyilatkozatokat. Persze elhangzik érvként, hogy semmilyen házszabály-ellenesség nem történik ezeknek a nyilatkozatoknak a megtételével, de azt láttuk, hogy az elmúlt években hogyan számolták fel akár az önálló indítványokkal a törvénykezést, és hogyan próbálják egy-két nap alatt átvinni a saját akaratukat a magyar parlamenten.

Az nagyon érdekes, hogy 2014-ben azért a választások előtt még nagyon fontos volt a Fidesz számára is az isztambuli egyezmény ratifikálása, ezt is szóvá tettük, és akkor még egészen másképp álltak ehhez az egyezményhez.

Én szóvá tettem azt is, hogy az elmúlt években, hiába annyira jó a magyar jogalkotás azzal kapcsolatban, hogy visszaszorítsuk a családon belüli erőszakot, amit akár nők, gyermekek, fogyatékosok vagy férfiak ellen követnek el, mégis a statisztikai adatokból tudjuk, hogy nem lettek jobbak a számok. Sőt, felhívtam a figyelmet arra is, hogy talán a valós adatok a mostani helyzetben jönnek ki a legjobban, amikor a családok össze vannak zárva, és látjuk, hogy 30 százalékkal nőtt a családon belüli erőszak, mióta a koronavírus Magyarországon is jelen van, és lehet, hogy sokkal jobban figyelemmel kellene kísérni azoknak a szakmai szervezeteknek a kimutatásait, amelyeket mi látunk.

És arra is felhívtam a figyelmet, hogy egyetlenegy nő, egyetlenegy gyermek vagy egyetlenegy fogyatékos vagy idős embernek a halála sem fogadható el, hogyha a kapcsolati vagy családon belüli erőszak által hal meg.

Arra is kértem a kormánypárti politikusokat, hogy ilyen politikai nyilatkozatokat, és főleg azért ne tegyenek most már, amelyek kapcsán folyamatosan arra hivatkoznak, hogy ők együtt akarnak működni az ellenzékkel; ők ezt keresztül akarják nyomni a parlamenten. Legyenek szívesek, és ezt a fajta törvénykezést fejezzék be! Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP, a DK, a Jobbik és a Párbeszéd padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage