DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Választópolgárok! Alaposan áttanulmányoztam a benyújtott politikai nyilatkozatot, sőt meghallgattam Juhász Hajnalka és Nacsa Lőrinc képviselőtársam videóját, és most meghallgattam a felszólalásukat is. Előzetesen két megjegyzésem lenne. Az első, hogy néhány kormánypárti képviselő annyi hetet-havat összehordott itt, hogy egészen megdöbbentő. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy a keresztényi szeretet jegyében Juhász Hajnalka képviselőtársam és Nacsa Lőrinc is elmondták, hogy ez a kormány milyen sokat tett a nőkért, milyen sok lépést megtett a nők elleni erőszak mindenféle formájának a leküzdése érdekében. Meg kell mondanom, hogy mind a videóik, mind a politikai nyilatkozat, mind a mostani megszólalásuk meglehetősen cinikus és arcátlan.

Összeszedtem egypár gondolatot önöktől, a KDNP-től és a Fidesztől, hogy önök hogyan gondolkodnak és vélekednek a nőkről. Aradszki András, a KDNP országgyűlési képviselője manipulált képet tett ki a Facebook-oldalára Bősz Anett képviselőtársamról „Nem szexelek fideszessel” feliratú pólóban  hát, a nők iránti tisztelet jegyében. Önök, mármint a KDNP, 2017-ben, nyilván szintén a nők iránti tisztelet érdekében, szingliadóról beszéltek. A pécs-baranyai KDNP SS-plakáttal hirdette a kormány családpolitikáját. Aztán megérkezett természetesen a nagytesó Fidesz is, amikor benyújtották ezt a politikai határozatot, és helyeselték, hogy mennyire jó, ha elfogadja az Országgyűlés ezt a politikai nyilatkozatot. Vigh László fideszes képviselő, nyilván a nők iránti tiszteletből és a nők oltalmazása érdekében, a Facebook-oldalára kiposztolt egy „Arcodon a lelked” címmel összemontázsolt fotót. Képzeljék, képviselőtársaim, milyen fotók voltak ezen! Önökről, mármint a kormánypárti képviselő hölgyekről csupa előnyös kép volt, természetesen szépek és kedvesek voltak, mi rondák és rosszak voltunk. Csak olyan képeket sikerült kitennie Vigh képviselő úrnak.

Majd megérkezett hétvégén az önök kedvenc kormánylapja, nyilván szintén a nők elleni verbális erőszak elleni fellépés, küzdelem jegyében, és a következőt írta az ellenzéki képviselőnőkről: „Megannyi természetellenes, elrettentő példa, a női nem, a női princípium megannyi erőszakos, ostoba megalázója és meggyalázója.” Majd úgy gondoltam, hogy akkor keressünk már a Magyar Nemzetnél sokkal jobb vagy hitelesebb forrást, ezért meglátogattam Kocsis Máté képviselő úr, frakcióvezető úr Facebook-oldalát, mert rendszeresen szokott posztolni az ellenzéki képviselő hölgyekről, ma Kunhalmi Ágnes képviselőtársamról, de pár nappal ezelőtt rólam is kitett egy posztot, amely alatt a következő kommentek jelentek meg, csak egypárat idéznék, abból is a szebbeket. Kisbódi Zoltán néven a következő kommentet sikerült beírni: „A sertéspestis egyetlen túlélője.” Körmendi László a következőt írta: „A kis koca megint azt hitte, hogy még mindig a kamionparkolóban rodázik, mint egykoron, ahol gond nélkül visítozhatott.”

Ezt azért szerettem volna önöknek elmondani, mert ezek maguk, meg a maguk által felhergelt választóik, akik megengednek maguknak a nőkkel szemben ilyenféle hangnemet. Ezek után, ne haragudjanak, enyhén szólva is arcátlan, cinikus és meglehetősen szemtelen pont önöktől benyújtani egy ilyen határozati javaslatot, mely a nők elleni erőszakkal kapcsolatos nemzetközi egyezményt kívánja leradírozni a magyar Országgyűlés asztaláról.

Megjegyzem, 2014-ben az önök által támogatott kormány volt az, amely aláírta ezt az egyezményt, és akkor még semmilyen alkotmányjogi problémát nem találtak az ügyben. Nagyon furcsa, hogy nekem kell maguknak elmagyarázni, hogy mi a keresztényi szeretet, úgyhogy ne haragudjon meg, Juhász képviselő asszony, ha azt mondom, hogy amikor áhítatos hangon beszél a keresztényi értékekről meg a nők védelméről, akkor én csak hamis hangokat hallok. Ez csak duma, amit önök itt mondanak.

Térjünk rá arra a részre, amely miatt az isztambuli egyezményt, magyarul a családon belüli erőszakkal kapcsolatos teljes védelmi rendszert önök egész egyszerűen kihajítanák Magyarországról, ez a genderszemlélet vagy genderideológia. Érdeklődni szeretnék, hogy az mégis mi. Tényleg, mondják már meg nekem! Ha nem rózsaszín szalag van a kislány hajában, akkor az gender? Ha valaki antiterrorista politikák komparatív elemzéséből írja a doktori disszertációját, akkor az gender? Vagy genderszemlélet vagy genderideológia? Ha valaki honvédelmi államtitkár volt vagy a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke, akkor az gender? (Dr. Szél Bernadett tapsol.) Mi a gender? Magyarázzák már el nekem, nagyon őszintén! Mit gondolnak ezekről a dolgokról? Mert csak halljuk, hogy gender, gender, gender, de soha senki nem fejtette ki. Őszintén szólva, azt gondolják, hogy az lenne a helyes vagy az lenne a női princípium, ha nem így, mondjuk, bőrdzsekiben és nadrágban, hanem szoknyában, blézerben, kis rózsaszín szalaggal álldigálnék itt? (Derültség az ellenzéki padsorokból.) Ne haragudjanak, az önök fejében van egy elképzelés a nőkről meg a férfiakról  csakhogy a valóság nagyon-nagyon más!

(19.20)

És az az igazság, hogy amikor önök ilyeneket mondanak az Országgyűlésben, gendereznek, akkor nemcsak azt üzenik a magyar nőknek, hozzáteszem, a magyar férfiaknak is  mert közöttük is van bántalmazó , hogy ne számítsanak önökre, hanem önök azt üzenik ezzel a szöveggel, hogy egy nő ne legyen se autóversenyző, se vadászpilóta, de éppen kőműves se. Őszintén szeretném megkérdezni önöktől: maguknak ehhez mi közük? (Derültség az ellenzéki pártok soraiban.) Tényleg: mi közük van ahhoz, hogy ebben az országban ki mi akar lenni? Nem arról van szó, ne haragudjanak, hogy ha egy nő vagy egy férfi azt gondolja, hogy ő vadászpilóta, autóversenyző vagy kőműves szeretne lenni, akkor függetlenül attól, hogy a maguk, nem is tudom, lila gőzös elképzelésében mi él egy nőről, lehessen? Nem erről kellene szólni ennek az országnak?! Meg nem arról, hogy egyébként megteremtjük például az egyenlő munkáért egyenlő bér lehetőségét?

Őszintén szólva, képviselőtársaim, önök itt az isztambuli egyezmény kapcsán olyan dolgokat hoznak elő, amit egész egyszerűen nem értek, és azt hiszem, hogy nemcsak én nem értem, hanem önök sem értik, hogy miről beszélnek. Összevissza hadováltak genderről, azt se tudják, mit jelent. (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Nem, nem tudja láthatóan. Ön azt mondta, hogy diplomás kommunista. Szeretném mondani, hogy többdiplomás, több nyelvet beszélő kommunista vagyok, ha már így, sorosista, és még lehetne sorolni. Azt szeretném öntől megkérdezni, hogy ha így nevez bennünket, meg ha az összes szennylapjuk így nevez bennünket, amiket fölsoroltam, meg ha a képviselőik ilyeneket posztolnak ki rólunk, attól vajon jobb lesze ebben az országban. Attól kevesebb lesze a családon belüli erőszak?

Képviselő hölgyek és urak a kormánypárti oldalon, az ilyen verbális erőszakból és az ilyen szűk látókörű, feudális gondolkodásból szokott megszületni egyébként a családon belüli erőszak. Mert önök azt gondolják, hogy egy nőnek az a dolga, hogy otthon üljön, főzzön, mosson, vasaljon, és egyébként nevelje a gyereket, és legyen hálás, mikor hazajön a ház ura, és elé teheti az ételt. (Bősz Anett közbeszól.) Kérem, nem így működik ez a világ! És higgyék el, hogy ebben az országban nagyon sokan örömmel mosnak, takarítanak, vasalnak, és örülnek, mikor hazajön a párjuk, és odateszik elé, odatehetik elé az ételt. De ha mindennap ezt kell maguktól hallgatni, hogy egy nőnek az a dolga, hogy ezt csinálja, akkor egy idő után még az, aki kedvvel csinálta is, az sem fogja kedvvel csinálni, mert azt érzi, hogy önök kötelező szerepet rónak ki rá.

Én azt szeretném önöknek mondani, hogy inkább azon törjék a fejüket, hogy a mostani nagy kampányuk kellős közepén, a plakátkampány kellős közepén ezeket a plakátokat szedjék le  már látták sokan , fejezzék be az erre való költségvetési pénzek átcsoportosítását, és például költsenek sokkal többet védett házakra, ugyanis ellenzéki településeknek és ellenzéki budapesti önkormányzatoknak kellett védett házakra költeni. Vagy költsék ezt a pénzt a szociális ellátórendszerre, amit a végletekig kivéreztettek, és aminek következtében ebben az országban nagyon sok nő és gyerek halt meg a családon belüli erőszakban.

Egyébként pedig gondolkodjanak el mégis, és majd segítsenek mindenkinek megérteni, hogy mi is az a gender! Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage