DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért abban van némi bátorság és báj, amikor az ellenzék odáig vetemedik, hogy itt, a parlament ülésén a tisztelt Házban Isten szavait tolmácsolja (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.), Isten vélt szavait tolmácsolja. De abban is, hogy az imént Vadai Ágnes olyan kijelentést tett, ami, azt gondolom, hogy megmosolyogtató, nemcsak nekünk  mi megszoktuk , hanem mindenkinek Magyarországon, amikor a verbális erőszakról beszélt. Itt, a Ház falai között a verbális erőszak igenis jelen van (Dr. Varga-Damm Andrea: Különösen a Fidesztől!), itt is, mégpedig az ellenzéki képviselők és közöttük számos ellenzéki nő szájából. (Dr. Vadai Ágnes: Egy példát tessék már mondani! Mondjon példát rá!)Annak örültem, ahogy Gurmai Zita kezdte a beszédét, azt mondta, hogy egyébként mindenki fejet hajt Szilágyi István művész úr előtt. Én személyesen ismertem, mert az én választókerületemben lakott. Amennyiben ön azt szeretné, hogy ebben az esetben méltó büntetést kapjon, és méltó védelemben részesüljön jelen esetben most már csak az édesanya, akkor Szilágyi Istvánnal szemben önnek meg kellene szavaznia ezt a mai nyilatkozatot. (Sic!) Ugyanis az isztambuli egyezmény a nőket védi. (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.) Nem a férfiakat, hanem a nőket védi, sőt a preambulumában az szerepel, hogy „és a lányokat”, tehát még az sem, hogy a gyermekek mindegyikét, ezért ez súlyosan diszkriminatív. Ebben az esetben önnek igennel kellene szavaznia, amennyiben úgy gondolja, hogy nemcsak a nőket kell védeni, hanem a férfiakat is.

Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország Kormánya és a Fidesz kiemelten fontos feladatának tartja a nőkkel szembeni erőszak minden formáját és annak érvényesülését. (Sic!) Jogalkotási munkákban ez a célkitűzés folyamatosan, évről évre megjelenik és érvényesül. 2013-tól életbe lépett Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve. Ez a büntető törvénykönyv a kapcsolati erőszakról is rendelkezik. Itt, ebben az esetben valóban tetten érhető az, hogy igenis a magyar jogrend szigorúan bünteti a kapcsolaton belüli erőszakot, igenis a törvény egyik legszigorúbb passzusa foglalkozik az erőszak nemcsak fizikai, hanem lelki tényezőivel és bántalmazásával is.

Én kérdezem, hogy miért nem szavazták meg önök, ellenzéki képviselők a Btk.-nak a 2013-tól életbe lépett változatát. Pedig ezek a passzusok, ezek a jogszabályok szigorúbb elbírálás alá veszik az erőszak minden formáját, mint amelyet csak maga az isztambuli egyezmény tartalmaz. Tehát a magyar jogrend erősebben, határozottabban védi az erőszakot elszenvedetteket, mindenkit, nemcsak a nőket és nemcsak a lányokat, hanem a fiúkat is, és a férfiakat is.

Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar jogrendben megjelennek ezek a mechanizmusok. A hatóságok és az arra illetékes szervek pedig a törvény szigorával igyekeznek ezeket be is tartatni és érvényesíteni. Mi a Fideszben és a KDNP-ben a tisztelet kultúráját valljuk (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.), mindenkit elítélünk, aki tiszteletlenül bánik az idősebbekkel, akik tiszteletlenül bánnak a nőkkel, de azokat is, akik tiszteletlenül bánnak a férfiakkal, a fiúkkal vagy a bármilyen nemű gyermekkel, ami két nem: a fiú és a lány.

Nem szabad a szőnyeg alá söpörni azt a tényt, hogy 2015 óta, amióta migránsok milliói özönölnek Európába, gyökeresen megváltozott a világ. Már nem beszélhetünk azokról a célkitűzésekről, amelyeket az isztambuli egyezmény megalkotásakor papírra vetettek. Ma azzal kellene foglalkozni minden egyes nemzetnek és az Európai Uniónak is, hogy a törvény szigorával lépjenek fel minden olyan bűncselekmény ellen, ami a nőket sújtja, amikor a gyermekprostitúció, a többnejűség, a nők bántalmazása mindennapos már Európa néhány országában. Miről beszélünk, kedves képviselőtársaim?!

A Fidesz képviselőcsoportja és jómagam is azért támogatjuk a benyújtott javaslatot, mert az a migráció elleni védekezésben egy oszlop. Nekünk arra van szükségünk, hogy védelmet biztosítsunk a nőknek és a férfiaknak is. És annak, hogy önök a nőket és a férfiakat igyekeznek egymás ellen ugrasztani ebben a témában, ennek semmi értelme nincsen. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage