DR. VARGA-DAMM ANDREA (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nacsa Lőrinc képviselőtársunk jó fiú? Igen. Jó férj? Igen! Jó apa? Igen, és mégis be tud terjeszteni ide egy ilyen álszent, hazug politikai nyilatkozatot csak azért, mert a Fidesz annyira gyáva, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőit tolja maga előtt pajzsként azért, hogy egy ilyen, teljes mértékben a kapcsolati erőszak áldozatait semmibe vevő politikai nyilatkozatot beterjesszen.2014. március 14.  egy hónappal vagyunk a 2014-es választás előtt, még nem tudja a Fidesz, hogy a hazug rezsicsökkentése majd nyerést hoze neki a ’14-es választáson, ezért természetesen megteszi azt, becsapva mindazokat az embereket, akik kapcsolati erőszak áldozatai, hogy aláírja Isztambulban az egyezményt. Magyarországon kívül még 34 ország ratifikálta ezt az egyezményt, köztük szomszédaink és köztük 9 nem EU-tagország.

Ez az egyezmény nem egy brüsszeli úri huncutság. Az Európa Tanács azt gondolta, azért, hogy az a nagyon komoly világjelenség, hogy egyre sűrűbb a kapcsolaton belüli erőszak, holott az életünk modernebb, az életünk nyitottabb, az országok nagy részében a két nem közötti egyenlőtlenségek törvényi szinten megszűntek, de a mindennapi életben azonban nem, azért, hogy ezek a fajta erőszakos cselekmények végre megszűnjenek, ezzel az egyezményjavaslattal ad egy gesztust Európa népei felé, hogy kövessünk egyfajta irányvonalat. A legnagyobb latencia az összes bűncselekmény közül kapcsolaton belül van.

Rendkívül sajnálom, hogy fideszes képviselőtársaim nem tudnak olvasni. Ebben az egyezményben nemcsak a nőkről van szó, hanem a gyermekekről és minden olyan családtagról, akár férfi, akár nő, akit erőszak ér. Annyi mindössze a nők kiemelése, hogy ha tetszik, ha nem, bűnügyi statisztikailag 92 százalékban a nő sérül a kapcsolati erőszakban. Ennyi, ez tény: nem a nőket akarja feljebb emelni, hanem egyszerűen a realitásból, a valóságból kiindulva kívánta odatenni Európa népe elé azt a gesztust, hogy minél inkább intézményrendszerekkel, figyelemmel, szabályokkal, büntetéssel, ha lehet, ahogy helyesen mondta Bősz Anett képviselőtársam, előzzük meg, és ne csak a megtorlás legyen a fontos. Igen, szigorúak már a magyar szabályok, de jelentősen akkor sem csökkent a szám.

És még egypár kérdésről szeretnék itt beszélni. Egyrészről ki szeretném nyilvánítani, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom ebben a politikai cirkuszban, amit ezzel önök idehoztak a Ház elé, nem kíván részt venni. Természetesen most felszólalunk, elmondjuk az álláspontunkat, és ezen kívül nem veszünk részt, ugyanis nem asszisztálunk ahhoz, hogy a koronavírus-járvány közepén, amikor láthatóan sem az egészségügy, sem a gazdaság területén önök nem tudnak komoly eredményeket felmutatni, óriási krízis vár országunk népére, akkor ezzel a pankrációval jönnek ide a Ház elé.

Kérem szépen, azt mondta az egyik képviselőtársunk az imént, hogy lopakodó törvényhozás. Lopakodó? Hát, Orbán Viktor miniszterelnök elküldte Navracsics Tibort Isztambulba 2014. március 14-én, és azt mondta neki, hogy írd alá. Ja, persze, mert akkor éppen az volt a politikai érdeke, hogy írja alá. És ezért álságos és hazug ez a javaslat.

És még egyet: kereszténydemokrata képviselőtársaim, amikor önök migránsozásról beszélnek, tudják, miről beszélnek? Arról beszélnek, hogy ha idejön egy olyan menekült asszony, akinek országában megköveznek, a nemi szervet csonkítják, 9-10 évesen kényszerházasságra kényszerítenek lányokat, akkor oda igenis küldjék vissza azokat az embereket. Ön ehhez akarja a parlamentnek a szavazatát! Ebben a jogszabályban migránskérdés csak az a rész van, amikor arról beszélnek, hogy olyan országokba ne küldjenek vissza asszonyokat, lányokat, ahol az életük veszélyben van, ez le van írva az egyezményben.

Úgyhogy tessenek szívesek elmenni a templomba, a Jóisten előtt gyónják meg mindazt, amit ezzel a javaslattal idehoztak, mert nem igaz a maguk álláspontja! Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage