NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Igen-igen vicces, amikor Gyurcsány Ferencnek, aki öregecskedő feleségekről beszélt, és hogy minden férfi megérdemli, hogy lecserélhesse öregecskedő feleségét, a szárnysegédje… (Dr. Vadai Ágnes: Én nem vagyok…) Ezt mondta az ön elnöke! Ezt mondta az ön elnöke! Hogyan néz a nők szemébe, hogyan néz a választói szemébe ezek után, amikor olyan pártelnököt dicsőít itt napról napra a parlamentben, aki így bánik a magyar nőkkel, és ezt üzente a magyar nőknek?A szövetségese, az MSZP, Bangóné Borbély Ildikó lepatkányozta a fideszes szavazókat (Bangóné Borbély Ildikó: Te is tudod, hogy nem igaz!), köztük a fideszes szavazó nőket is, ő így beszélt a fideszes szavazó nőkről. Önökhöz, az MSZP-hez köthető portál minősíthetetlen hangnemben beszélt Rácz Zsófia helyettes államtitkár kinevezéséről, szexuális utalásokat téve. Ez az önök nőpolitikája.

Vadai Ágnes Képviselő Asszony! A DK Facebook-oldalán sokkal mocskosabb kommenteket lehet olvasni Rácz Zsófia helyettes államtitkár kinevezéséről, női mivoltában megalázva. Az önök trolljai, az önök kommentelői, az önök szimpatizánsai ezeket… (Dr. Vadai Ágnes: Az én oldalamon nincsen ilyen!) Itt vannak! Én nem fogom ideidézni, mert mérgezi itt a levegőt, ön csinálta ezt. Ön beszél, aki az sms-huszár Gréczy Zsolt párttársa. Miről beszél a nők elleni védelem kapcsán? Ön milyen alapon beszél erről, amikor ön támogatta vagy kiállt a mellett az ember mellett? Milyen alapon, képviselő asszony? (Dr. Vadai Ágnes: Borkai Zsolt mellett nem álltam ki!) Lenne itt kérdés bőven, az öregecskedő feleségekre sem sikerült válaszolnia. (Dr. Vadai Ágnes: Inkább a horvát prostikról beszéljen, képviselő úr!)

Jobbikos képviselőtársaim, önök korábban elutasították az isztambuli egyezményt, ez volt a Jobbik hivatalos pártálláspontja több alkalommal itt a parlamentben is, sajtóközleményben is elmondták, hogy nem támogatják az isztambuli egyezmény ratifikálását. Nem csodálkozunk ezen a pálforduláson, már megszoktuk, hogy Gyurcsány Ferenc kottájából játszanak, de korábban ez volt a Jobbik álláspontja.

(20.00)

Szeretném, hogy rögzítsük itt a parlament előtt, hogy ez volt az önök álláspontja korábban. (Dr. Varga-Damm Andrea: Azt mondtuk, hogy nem veszünk részt!) Elutasították a ratifikálást. Köszönöm.

Tordai Bence és Varga-Damm Andrea is elismerte azt, hogy alapvetően szigorúak a magyar büntetőszabályok (Dr. Varga-Damm Andrea: Csak gyakorlat nincs!), ez amiatt szigorú, mert szigorítottuk. Ha önökön múlt volna, nem lenne ilyen szigorú. (Dr. Varga-Damm Andrea: Megelőzés!) Önök ezeket nem támogatták. Mi partnerek vagyunk abban, hogy további szigorításokat, további lépéseket az áldozatsegítés és a megelőzés területén meghozzunk, mert számunkra ez a fontos, nem azon politikai pamfletek pufogtatása, ami az isztambuli egyezmény ideológiai részében önök felé elvárás, hanem a tényleges segítség a fontos.

Amiket ön említett, a különböző országokban a borzasztó gyakorlatok nők megalázására vagy bántására, azokat most is védelem illeti, az isztambuli egyezmény nélkül is védelem illeti. (Közbeszólások az ellenzék soraiból.) És védelem illeti az itt élő, Magyarországon élő magyar nőket is, az isztambuli egyezmény nélkül is. Kérem szépen, hogy ezt véssék jól az eszükbe, hogy most is megilleti őket a védelem. Ne vádoljanak bennünket olyan hamis vádakkal, amelyek egész egyszerűen nem igazak! Megvan a megfelelő védelem, és így is egy áldozat is sok. Mindent meg kell tennünk, hogy ez a szám nulla legyen. De ehhez nem az isztambuli egyezményen keresztül vezet az út, mert ez egy ideológiákkal terhelt genderdokumentum. És számtalan lépést megtettünk az elmúlt években a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért, a gyermekvállalás és a munkavégzés összehangolásáért, önök megadóztatták a családi pótlékot, és két évre csökkentették (sic!), mi meg bevezettük azt, hogy egyébként a gyermek után járó ellátás munkavégzés mellett is kapható. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Az örökbefogadás egyszerűsítésével vagy megkönnyítésével kapcsolatban egyetértek a képviselő asszonnyal, ez egy fontos téma, bár most nem tartozik teljesen ide, de ettől még ez egy fontos téma.

Tordai Bence képviselő úr beszélt a nemzetközi kitekintésről, valami olyasmit mondott, hogy nálunk normálisabb országokban is ratifikálták az egyezményt. Hát, az Európa Tanács tagállamai közül aláírta, de nem ratifikálta 11 tagállam, ezek közül 7 európai uniós tagállam: Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Magyarország, Moldova, Örményország, Szlovákia és Ukrajna. Biztos önök is emlékeznek, hogy három hónappal ezelőtt a szlovák parlament döntést hozott nagy többséggel, hogy még az aláírást is visszavonják, pont egyébként a Tordai Bence által szánalmasan letagadott genderideológiák megjelenése miatt. A szlovák parlament, amit akkor szocialista többség vezetett, visszavonatta az aláírását az isztambuli egyezményről, képviselő asszony.

A bolgár alkotmánybíróság 2018 júliusában határozott úgy, hogy az egyezmény ellentétes a bolgár alkotmánnyal, mert relativizálja a különbséget a két biológiai nem között. Önöket ezek persze nem érdeklik, és ezeken át akarnak siklani, de így kerül be a genderszemlélet Magyarországra. Lettországban, amelyik az EU-tagállamok közül utolsóként írta alá, egyáltalán nincs parlamenti többségi támogatottsága a ratifikálásnak, ezért nincs is napirenden. Ugyanez a helyzet Litvániával, ahol a genderideológiával és az azonos neműek házasságával kapcsolatos ellenállás miatt a ratifikáció nincs is napirenden, és nincs parlamenti többsége sem. (Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.)

Csehországban szintén leállt a ratifikációs folyamat, a cseh államelnök határozottan elutasította a ratifikációt. Az Egyesült Királyságban sem nyújtották be a ratifikációt, nincs is napirenden, a kormány törvényalkotási programjában sincs benne. Úgyhogy rengeteg európai uniós példa van.

Látja a többi ország is ennek a veszélyeit, ezért nem ratifikálták, látják, hogy ideológiailag terhelt ez az egyezmény, és megpróbálják egyébként  sok helyen sikerrel, mint például Magyarországon is  meghozni saját hatáskörben azokat a szabályokat, amelyek meg tudják védeni a bántalmazott gyermekeket, amelyek hatékonyan fel tudnak lépni a nők elleni erőszakkal szemben. És igen, egy áldozat is sok, ezért közösen kell tennünk még többet, de önök is elismerték, hogy szigorúak a törvények; az isztambuli egyezmény jelenleg visszalépés lenne a mostani törvényekhez és a mostani jogszabályokhoz képest. Kevesebb védelem illetné meg a magyar nőket, ha ezt elfogadnánk, és ez váltaná fel a mostani hatályos magyar jogrendet.

Én arra kérem önöket, hogy ne tévesszék meg a választókat, ne mondjanak olyanokat, ami nem igaz, ne terjesszenek ezzel kapcsolatos álhíreket, hanem vallják be, hogy ebben tévedtek, és támogassák a mi politikai nyilatkozatunkat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage