BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Hát, előrevetítem, nem attól, hogy Kövér László annak tarte engem, vagy sem. Engedjék meg, hogy idézzek Kövér Lászlótól! Attól, hogy valakinek 1-essel vagy 2-essel kezdődik a személyi száma, erkölcsi értelemben és mentális értelemben nem feltétlenül minősíthető eleve nőnek vagy férfinak. De erkölcsi értelemben egy nőnek a női princípiumokhoz közelíthető magatartást kelle ahhoz tanúsítania, hogy egyébként annak is tűnjön?  Többször hangzott már el Kövér László szájából ilyen, hogy egy nő csak akkor nő, ha beteljesíti azt a hivatását, amiért a földre született, e világra jött, hogy gyermeket szüljön.

Én egyetlenegy dologra szeretnék kitérni. Ma Magyarországon több százezerre tehető azoknak a száma, akik úgy élnek, hogy nem tudják ezt beteljesíteni. Hogy valakinek nem tud a családjában gyermek születni, azért 50 százalékban a férfiak, és 50 százalékban a nők a hibásak; hozzáteszem, idézőjelbe teszem ezt a „hibás” szót, mert általában valamilyen betegség okozza azt, hogy nem tud gyermeke születni. Kövér László minden egyes alkalommal, amikor kiejti ezeket a szavakat, több százezer vagy mondhatom, millió embert sért meg: férfiakat és nőket. Többen vagyunk a parlamentben, akik átmentek ezen a küzdelmen. Volt, akinek sikerült, volt, akinek nem, de nem ő tehet róla. Többen vagyunk a Parlament falai között, akik bármit megtettek volna az életük folyamán  hozzáteszem, bármit , csak hogy ez létrejöhessen. Mondom, van, akinek sikerült, van, akinek nem.

Nincs joga Kövér Lászlónak minősíteni azokat az embereket, akiknek nem sikerült az élete folyamán gyermekkel megajándékoznia a családját. Nincs joga hozzá! Fel is szólítom Kövér Lászlót, hogy ezt fejezze be maga miatt is, és azok miatt az emberek miatt, akik ezen keresztülmentek. Én azt gondolom, hogy attól, hogy valakinek ez nem sikerült, pontosan ugyanolyan értékes ember, mint az összes többi. Vannak édesanyák, akik örökbe fogadott gyermekeket nevelnek, de ők édesanyák, pedig ők csak örökbe fogadtak. Vannak édesanyák és családok, édesapák, akik nem fogadtak örökbe, csak nevelőszülők, de ők attól édesanyák és édesapák, pedig nem a vér szerinti gyermeküket nevelik és szeretik otthon. Nem attól lesz egy férfi férfi, hogy ilyeneket mond; az én szememben biztos, hogy nem, sőt.

Én nagyon szépen kérem Kövér Lászlót, hogy ezt fejezze be, és pontosan azért, mert nagyon mélyen érzünk mi, olyan emberek, akik ezen a küzdelmen keresztülmentünk. És csak ennyit üzenek Kövér Lászlónak, hogy Isten óvja az embereket attól, hogy ezen keresztülmenjenek.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage