Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én magam úgy tartom, hogy vannak nemzetstratégiai kérdések, amelyek mellett nem szabadna elmennünk, és összparlamenti megoldásokat igényelnének. Az előttünk felvetett, családon belüli és kapcsolaton belüli erőszak témája tipikusan ilyen, ahol nem szabadna pártállásoknak, izmusoknak befolyásolni azt, hogy közös megoldások szülessenek. Ugyanígy a legmélyebb problémának a magyar demográfiai mélyrepülést tartom, és itt is úgy vélem, hogy közös megoldásokkal, a magyar fiatalok számára biztosított kedvezmények nyújtásával olyan megoldásokat kéne kidolgoznunk, amelyek kormányokon átívelő módon segítik a gyermekvállalást, a családi életet Magyarországon. Éppen ezért állok elképedve a Fidesz-KDNP-nek a valóságot egész egyszerűen megmásító, eltorzító azon megnyilvánulásai előtt, amelyek értelmében az utóbbi napokban, hetekben például Novák Katalin államtitkár asszony azt találta kijelenteni, hogy szerinte minden demográfiai mutató tekintetében javított Magyarország. A helyzet az, hogy megvizsgáltuk ezeket egyesével, és bár most nem ül itt fideszes, KDNP-s miniszter vagy államtitkár, hogy megvédje a megvédhetetlent és a nettó statisztikai hazudozást, azért én mégiscsak elmondom a jegyzőkönyvnek és a történelem jegyzőkönyvének azt, amit szeretnék erről a kérdésről, mert ennek ott kell szerepelnie.

(20.20)

És nem csak Novák Katalin volt az egyetlen, a tisztesség kedvéért jegyezzük meg. A legkeményebb túlfutást talán Bencsik András a Magyar Demokrata vezércikkében foganatosította, ahol megjegyezte, hogy még nem győztünk, a célt még nem értük el, ahhoz legalább 2,1-re kell emelkedjék a termékenységi arányszám. Szeretném jelezni a szerzőnek, hogy az utóbbi 50-60 évben mindez Magyarországon nem sikerült, az európai országokban is igen kevésnél. De azt el kell mondjuk, hogy egész egyszerűen álvalóságban élnek ezek az emberek, hiszen Bencsik úr a következőkkel folytatja: tíz éve azonban mi, magyarok a gyógyulást választottuk, és a gyarapodó nemzetek közé küzdötte föl magát a magyarság. Tehát Bencsik András már gyarapodást vizionál ott, ahol 30-40 ezres népességfogyás tapasztalható évente legsúlyosabb társadalmi problémánkként, és ezzel szemben Magyarország Kormánya lényegében semmilyen ellenerőt nem tudott támasztani, mert vegytiszta neoliberális módon a felső középosztálytól fölfelé igyekszik családi adókedvezményekkel kedvezni, abban bízva, hogy ezek a jótétemények majd leszűrődnek minden más társadalmi csoporthoz. De ez a modell a világon mindenhol kudarcot vallott.

Nézzük az államtitkár asszony kijelentését, mely szerint minden demográfiai mutató jó irányba mozdult az elmúlt években! A házasságkötések üdvözlendő számának növekedésére hivatkozik, ami egyébként nem demográfiai mutató, és jellemzően azért emelkedett, hogy a kormány által biztosított családtámogatási kedvezményeket egyáltalán el lehessen érni, hozzájuk lehessen férni, de ettől még Magyarországon több gyerek érzésem szerint nem született. Viszont ha csak az utóbbi két teljes mért évet hasonlítjuk össze  és akkor találkoztassuk államtitkár asszonyt a valósággal , azt találjuk, hogy 2018-ban 89 807 gyermek született Magyarországon, míg 2019-ben csak 89 200, tehát 0,7 százalékkal csökkent a megszületett gyermekek száma az utóbbi mért időszakokban.

Egészen elképesztő, hogy talált viszont államtitkár asszony és csapata egyetlen hónapot, hiszen 2018 és ’19 viszonylatában, ha a decembereket összehasonlítjuk, volt egy hónap, ahol valóban komoly növekedés mutatható ki. 2019 decemberében 8 százalékkal több gyermek született, mint egy évvel korábban; találunk viszont több olyan hónapot, ahol sajnálatos módon kevesebb. Példának okáért ha már a júniust nézzük és nem a decembert, akkor 5,8 százalékos csökkenést találhatunk. Ha összességében vizsgáljuk a megszületett gyermekek számát, azt látjuk, hogy sajnálatos módon kevesebben születtek, mint az elmúlt mért időszakban, és a termékenységi arányszám sem mozdult előre, ami talán a legnagyobb problémát jelenti.

Hogy ebből a Fidesz-KDNP hazugsággyára és valóságtorzító gyára hogyan tudta kihozni azt, hogy Magyarország a gyarapodó nemzetek sorába lépett, erre nem tudok válaszolni, nem is szeretnék. De azt láthatjuk, hogy amit Novák Katalin évtizedes javulásnak mondott, állított, az valójában tényleg tragikus romlást takar, hiszen évente nagyjából 7 ezer gyermekkel kevesebb jön világra, mint akár csak egy évtizeddel ezelőtt. Nem lenne korrekt csak ezt a kormányt hibáztatni érte, hiszen ahogy a szülőképes korú édesanyák, hölgyek száma folyamatosan csökken, ez a problémakör nagyjából velem egyidős, körülbelül 40 éve apadó fázisban van a magyarság.

Éppen ezért a történelmi felelősségünk okán a fent ismertetett hazugságot, hazugsággyárat és annak folyamatait nem szabad helybenhagyni. Élveboncolással felérő diagnózisra van szükség, és olyan közös megoldások kimunkálására, amelyeket színezettől függetlenül minden leendő kormány betart Magyarországon, hogy a zuhanást megállítsuk; először lassítsuk, aztán egyszer, talán ötven vagy száz év múlva tényleg a gyarapodás fázisába lépjen a magyarság. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage