SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormánynak az a határozott célja, hogy a magyar felsőoktatás versenyképes és innovatív legyen, a magyar főiskolai és egyetemi hallgatók pedig minőségi képzésben vegyenek részt, hasznosítható tudásra tegyenek szert, és megállják a helyüket a munkaerőpiacon és a tudományos szférában egyaránt, akár belföldön, akár nemzetközi viszonylatban. Az ennek eléréséhez szükséges intézkedéseket folyamatosan tettük és folyamatosan tesszük. Nem véletlen az sem, tisztelt képviselő úr, hogy az ön által említett nemzetközi rangsorban is egyre jobban szerepelnek a magyar felsőoktatási intézmények.Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy arra is fölhívjam a figyelmét, hogy azoktól pedig kioktatást és tanácsot nem igazán kérünk, akiknek a szoros szövetségesei fizetőssé akarták tenni a magyar felsőoktatást, és ha rajtuk múlna, ha rajtuk múlt volna, akkor ma minden magyar felsőoktatásban tanuló diáknak tandíjat kellene fizetnie. Ezt kizárólag a Fidesz-KDNP által kezdeményezett népszavazás tudta megakadályozni.

De arról se feledkezzünk el, tisztelt képviselő úr, hogy a baloldali kormányok PPP-konstrukciókkal kiszolgáltatottá tették a magyar felsőoktatási intézményeket. Csak ezeknek a konstrukcióknak a kiváltására  eddig 19 darab ilyen konstrukció kiváltására nyílt lehetőség  a magyar kormány, a nemzeti kormány 39 milliárd forintot kellett hogy elköltsön. Emellett pedig számtalan egyéb infrastrukturális fejlesztés és finanszírozási javítás is szolgálta a magyar felsőoktatás minőségének a javítását.

S valóban, fenntartói modellváltásokra kerül sor, amelynek az országgyűlési vitáját az elmúlt hónapban vagy hónapokban itt a magyar Országgyűlésben le is folytattuk, hiszen a magyar felsőoktatás elérte fejlődésének azt a határát, amely ebben a rendszerben elérhető volt, ezért indokolt és szükséges, hogy újfajta struktúrákat hozzunk létre. Az intézkedések elsődleges célja, hogy olyan tudásközpontok és olyan regionális szerepet vivő felsőoktatási intézmények jöjjenek létre, amelyek részben a saját egyetemeik egyetemi polgárai, részben pedig a teljes régió életminőségének a javulásához, illetve a tudományos tevékenységének, a kutatási tevékenységének, az innovációs tevékenységének a fejlődéséhez hozzá tudnak járulni.

Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy arra is felhívjam a figyelmet, hogy nem egy újszerű ötletről van szó, hiszen a modellváltás elképzelése rég megjelent a magyar felsőoktatási stratégiákban annak érdekében, hogy ezek a felsőoktatási intézmények, amelyek a modellváltásban érintettek, még inkább képessé váljanak megfelelni a saját minőségelvárásuknak, valamint a társadalmi, kulturális, piaci és tudásipari környezet elvárásainak megfelelően, gyorsan, rugalmasan és hatékonyan tudjanak reagálni az előttük álló kihívásokra. Ezt segíti az, hogy tulajdonba kapják a szükséges ingatlanokat, ezt segíti az, hogy egyébként lazább és rugalmasabb gazdálkodás válik lehetővé ezekben az intézményekben, és szintén ezt támogatja az is, hogy az egyetemi oktatók jogviszonya is megváltozik.

Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy azért amellett se menjek el szó nélkül, hogy mit is csinált ön a pécsi egyetemen az elmúlt időszakban, hiszen ön is hivatkozott erre. Éppen a családi szennyest teregette ki nagyjából egy hónappal ezelőtt, amikor egy szakkollégiumi előadásra hívták meg, és azok után, hogy az egyetem vezetése úgy döntött, hogy ez zártkörűen kerül csak bemutatásra, ön ezt a családi szennyest kiteregette a sajtóban. Nem csinált mást, mint hogy egy belső intézményi konfliktust, annak az intézménynek, ahová ön is tartozik, ahol professor emeritus, a belső konfliktusát ön kiteregette, és megtámadta az intézményt.

Az az igazság, tisztelt képviselő úr, hogy éppen ön csinált politikát a felsőoktatásból, éppen ön csinált politikát a Pécsi Tudományegyetem egy rendezvényéből. Arra kérjük önt, hogy ezt a továbbiakban ne tegye, hiszen ön is egy érv innentől kezdve a felsőoktatási modellváltásra. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage