ARATÓ GERGELY (DK): Hohn Krisztina képviselőtársunk beszélt azokról a honfitársainkról, akik havi 54 ezer forintból kénytelenek megélni. Én most hadd beszéljek a társadalmi skála másik végéről: azokról a szerencsésekről, akiknek egy jobb napon ez az összeg egy óra alatt a rendelkezésükre áll, egy óra alatt megkeresik ugyanezt az összeget, amiért mások egy hónapig dolgoznak.Múlt héten jelent meg a száz leggazdagabb magyar adatait összegző kiadvány, amelyben  mint mindig  most is találhattunk néhány nagyon is ismerős nevet. Rögtön a dobogó harmadik fokán bronzérmes Mészáros Lőrinc, aki egyesek szerint nemcsak szomszédja és barátja, hanem, hogy finoman fogalmazzak, vagyonkezelője is a miniszterelnöknek, és aki ebben az évben 270 milliárd forintos vagyont volt képes felmutatni.

Joggal kérdezhetik a képviselőtársaim, hogy mi vezet ezekhez a nagyszerű sikerekhez a nemzeti együttműködés rendszerében, mit kell teljesíteni ahhoz, hogy valaki ilyen csodálatos eredményt érjen el. Az érintett véleményét tudjuk, hogy egyrészt okosabbnak kell lenni a Facebook alapítójánál, ez egynek elég, de azért, ahogy látom, van itt más is. Mert ha a híreket követjük, akkor például azt látjuk, hogy miközben Mészáros Lőrinc vállalata 800 dolgozót küldött el, eközben a kormány 18 milliárd forinttal jutalmazta ezt a rendkívül szolidáris és a munkahelyeket megőrző aktust, ennyi fejlesztést kapott Mészáros Lőrinc szállodavállalata. Ugyanebben a szállodafejlesztési konstrukcióban már a szilveszteri ünnepek alatt is sikerült néhány nap alatt egy jelentős összeget nyernie ugyanennek a vállalkozásnak.

Vadai Ágnes képviselőtársam megkérdezte a legfőbb ügyész urat, hogy mondja már el, hogy nem kénee megnézni azt, hogy hogy történt, hogy gyakorlatilag ki se írták a pályázatot, bizonyos jól körülhatárolható cégek már pályáztak is erre. A legfőbb ügyész úr zseniális választ adott: azt mondta, hogy állami támogatásokkal kapcsolatos döntések esetében nincs fellépési joga.

(10.40)

Ez egy olyanfajta reformja a büntetőjognak, amelyik szintén jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Mészáros Lőrinc úr jelentősen gazdagodhatott az elmúlt évben is. De akkor hadd mondjak még egy példát, beszéltünk itt talán tegnap az Erzsébet-táborokról. Az Erzsébet-táborok felújítására például 22 milliárdot kapott az a konzorcium, aminek az egyik tagja Mészáros Lőrinc és családja vállalkozása.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezekből a forrásokból gazdagodik a NER arisztokráciája, nem a teljesítményből, nem a munkahelyteremtésből, hanem az önök által két kézzel kiszórt állami támogatásokból. De hát megtalálhatjuk persze ezen a listán nemcsak őt, hanem Garancsi urat is. Igaz, ő csak a 15., 66 milliárddal, de szépen halad, amihez például hozzájárul az is, hogy Kőbányán, a Népliget sarkánál, szemben a Fradi-pályával épül összességében mintegy 70-80 milliárdért az a gigantikus sportcsarnok, aminek az oszlopai már állnak, de látványterve még nincsen. Ha valaki szereti a kormányt, és a kormány szereti őt, akkor nem kell látványterv, senki nem tudja, hogy mi és hogyan fog ott megépülni. Úgy tűnik, hogy ilyen módon is lehet gazdagodni ebben a rendszerben.

És ne felejtsük ki a nagy ismeretlent, a nagy Anonymust. Megjelenik az új belépők között egy B. nevű úr, aki letiltotta az adatait, mert ilyen szégyenlős milliomos, de elég erős iparági hír az, hogy ez ugyanazzal az úrral egyenlő, aki tulajdonosa annak a reklámcégnek, amelyik az önök összes „Állítsuk meg Brüsszelt!”, „Állítsuk meg a bevándorlást!”, „Stop Soros!”, „Éljen a kormány!” nagy kék plakátokkal a gazdasági fejlődésért kampányát irányítja, és csak az elmúlt évben vagy elmúlt két évben 67 milliárd forinthoz jutott, de most a vészhelyzet idején is jutott neki 10 milliárd.

Persze, tudjuk, hogy miközben nem jut a munkanélkülieknek több ellátás, miközben nem jut azoknak az embereknek állami támogatás, akik elvesztették a munkahelyüket, vagy arra kényszerültek, hogy fizetés nélküli szabadságra menjenek, miközben a kisvállalatok nem kapnak semmit, közben ezek az urak tovább gazdagodnak az önök jóvoltából. Igaz, őket is érik károk. Mészáros Lőrinc ebben az évben már csak harmadik, mert megelőzte őt az a Gattyán György, akinek a biznisze az összes említett úrénál sokkal-sokkal erkölcsösebb. (Derültség az MSZP padsoraiból.) Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage