DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Önnel ellentétben én egyáltalán nem szoktam bogarászni az ilyen vállalkozói listákat, de bárhogy is legyen, bármely magyar vállalkozóval kapcsolatban Magyarországon három alapvető elvárásunk van: a törvényeket tartsák be, az adókat fizessék meg, ha pedig állami megrendelést kapnak, akkor a munkát magas színvonalon végezzék el. Azt azért hadd tegyem hozzá, hogy nagyon furcsa önt hallgatni ilyen típusú felszólalások után úgy, hogy az ön pártelnöke, Gyurcsány Ferenc százmilliós osztalékokat vesz ki a cégéből, úgy, hogy (Arató Gergely: Mészáros 11 milliárdot…) azért nagyon jól tudjuk, hogy milyen kétes szerepet játszott ő a rendszerváltás utáni privatizációs folyamatokban.Ami a turisztikai támogatásokat illeti, ön egy elemet emelt ki a sok közül. Az adókönnyítéseket például kifelejtette a felszólalásából, és amit kifelejtett, hogy az a program, amire ön utal, nem most indult, az 2017-ben indult. A Kisfaludy-programról van szó, és az a program úgy indult, hogy több száz kis szálláshely, kis panzió kapott támogatást felújításokhoz, egyébként számszerűleg több mint ötszázan. Tehát amikor ön egy-egy támogatást kiemel, akkor valójában nem az érintett vállalkozást támadja, hanem minden turisztikában érdekelt vállalkozást támad, amelyik kapott az elmúlt időszakban támogatást.

És ha a felszólalása irányát próbálom megfejteni, azt, hogy hova vezet mindez, akkor azt érezzük, hogy maguk megint adót akarnak emelni. Azt mondják, hogy csak a nagyoknak emelnének... (Arató Gergely nevet.) Hiába nevetnek, a társaságiadó-emelés ott volt a baloldal napirendjén, ott volt.

És ismerjük ezt a trükköt, először azt mondják, hogy csak a nagyoknak, majd egyébként utána minden magyar vállalkozás nagyobb terhekkel szembesül, és először a társaságiadó-emelés jön, majd utána a jövedelemadó-emelés, ami ugyanúgy ott volt a baloldali pártok napirendjén, a javaslatai között az előző választások során  Mellár professzor úr itt hevesen bólogat is.

Ami egyébként még a gazdasági lépéseket illeti, a járványnak  mert azért mégiscsak egy járványhelyzetben vagyunk, és a következményeivel foglalkoznunk kell  az első hetében már olyan intézkedések születtek, amelyek érdemben segítették a munkahelyek megtartását, mert ez most a legfontosabb. Tehát ön pont a lényeget felejti ki, amikor a gazdasági intézkedéseket támadja. A lényeg pedig az, hogy olyan támogatási eszközökben kell gondolkoznunk, amelyek segítik a munkahelyek megtartását és az újak létrehozását. És többek között bértámogatásokkal, beruházási támogatásokkal, képzési programokkal, a hiteltörlesztések felfüggesztésével már több mint 1,2 millió magyar dolgozónak tudtunk segítséget nyújtani. Erre a segítő kézre ezután is számíthatnak, és ez nemcsak üres vállalás, mert ha képviselő úr megnézi a jövő évi költségvetést, akkor azt fogja látni, hogy egy 3000 milliárdos alap áll majd rendelkezésre erre a célra.

És ez a válságkezelés, tisztelt képviselő úr, teljesen különbözik a 2008-2009-es baloldali válságkezeléstől, mert önök egész egyszerűen megnézték a költségvetési számokat, és szinte mindenhonnan elvettek. Tehát mi most azon vitatkozunk, arról van szó, hogy egy válsághelyzetben hogyan kapnak még több pénzt a magyar vállalkozások, de ezzel szemben önök abban az időszakban, amikor lehetőségük volt a cselekvésre, akkor elvettek. Ebből lett aztán masszív gazdasági visszaesés, volt 7 százalékos csökkenés is, 12 százalékos munkanélküliség, utcára tett százezrek és egekbe szökő államadósság, hogy úgy kellett azt visszahozni az elmúlt években. És ha valaki megnézi az önök mostani javaslatait, hogy önök most mit akarnak, akkor nagyon-nagyon csekély különbséget talál az akkori megoldásaikhoz képest, ugyanazt a kudarcos receptet javasolják az országnak.

Tisztelt Képviselő Úr! Mi nem várjuk azt el, hogy pont ugyanazt a politikát képviseljék, mint a kormánypártok, de ami bizonyított például a munkahelyteremtésben, arra kérem, hogy azt ne támadják. És ha még egy pici, vagy talán nem is olyan pici dolgot kérhetek, akkor arra kérem önöket, hogy ne hozzák vissza azokat a kudarcos javaslataikat, amelyek egyszer már majdnem a szakadék szélére, illetve teljesen a szakadék szélére taszították az országot. Ez önöknek sem jó, és az országnak sem jó. De még egyébként mindig jobb, hogy ezekről a kérdésekről, a járvány következményeiről vitatkozunk itt a Házban, mint ha ehelyett kamuvideókat készítenének.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage