KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és Magyarország biztonságos ország. Magyarországon a magyar rendőrök a magyar honvédek segítségével megvédték az ország biztonságát 2015-ben, azóta is védik azt, és úgy védik meg a külső határokat az illegális migrációtól, hogy közben a belbiztonság helyzete is javul. Emlékeznek rá  tisztelt képviselőtársam, talán ön tette szóvá az egyik napirend előtti hozzászólásában , hogy mit is ígértünk mi 2010-ben. Azt mondtuk, hogy rendet teszünk az országban, visszaállítjuk a rendet. Ezt megtettük, és ha összevetjük a számokat, a 2010-es számokat a mai számokkal, akkor azt mondhatjuk, hogy nemcsak az illegális migrációtól, a migrációs nyomástól tudtuk megvédeni Magyarországot, a magyar emberek biztonságát, hanem a belbiztonság is javult, hiszen 63 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. Ma Magyarország biztonságos ország, és ha a járvány előtti állapotokat nézzük, a magyar turizmus azért is szárnyalt, és azért is ért el 2019-ben olyan eredményeket, mert egyrészt az országnak gyönyörű, vonzó turisztikai attrakciói vannak, vendéglátó, vendégszerető emberek vagyunk mi, magyarok, és az is hozzájárult, hogy Magyarország biztonságos ország, ha egy turista idejön, akkor itt nemcsak jól érzi magát, hanem biztonságban van, és biztonságosan haza is tud térni, tisztelt képviselő úr.

Azt lehet tehát mondani, hogy azok az intézkedések, amelyeket 2015-ben hoztunk meg, a hármas védelem: a kerítés, a jogi védelem és az élőerős védelem meghozta azt az eredményt, amelynek alapján azt mondhatjuk, hogy Magyarország biztonságos ország. De a veszély nem múlt el, képviselő úr, nem múlt el a veszély, hiszen jelenleg is 130 ezren tartózkodnak a balkáni útvonalon, nagy részük a magyar határra fejt ki majd nyomást, és ha a számokat, a napi jelentést, azokat az adatokat nézzük, amelyek a migrációs mozgásokat mutatják, akkor azt mondhatjuk, hogy mára újra felélénkült és megerősödött a migrációs nyomás. Míg a koronavírus-járvány első idejében gyakorlatilag leállt a migrációs nyomás, ma újra teljes erővel megpróbálnak bejönni az Európai Unióba, és a magyar határ az egyik célpontja ezeknek az illegális migránsoknak. A nyugat-balkáni útvonalon a január-május időszakban 6900 illegális határátlépést regisztráltak, ami 50 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva, úgy, hogy, mondom, az első időszakban gyakorlatilag visszaesett, és most újra megélénkült a migrációs nyomás.

Mi uniós tagállam vagyunk, és eleget teszünk a schengeni külső határ megvédéséből eredő kötelezettségünknek. Mi azt mondjuk, hogy a migrációs nyomást úgy lehet kivédeni, hogy megerősítjük a határvédelmet, megfelelő élőerőt biztosítunk, és szeretném elmondani, tisztelt képviselő úr, hogy a magyar határokat magyar rendőrök, katonák, határvadászok védik, a magyar határvédelem európai színvonalú, és ezúton is szeretnék köszönetet mondani a magyar rendőröknek, honvédeknek, határvadászoknak azért, hogy megvédik a határt.

Ami a rendőrök és a rendvédelmi állomány elismerését illeti, engedje meg, hogy mondjak néhány tényt! 2015. július 1-jén lépett hatályba az új szolgálati törvény, amely egy új életpályaprogramot hirdetett meg a hivatásosoknak. Ez három elemből állt: új előmeneteli és illetményrendszer, a lakhatás támogatásának új rendszere és a rendvédelmi egészségkárosodási ellátás rendszere. Ami az illetménynövekedést illeti, 2015. július 1-jétől átlagosan 50 százalékkal nőtt a rendőrök és a hivatásosok  mert nemcsak rendőrök, hanem tűzoltók, bv-sek, a katasztrófavédelemben dolgozók is részesültek ebből  illetménye, és hadd emeljem ki, hogy 2019. december hónapban egy összegű, bruttó 500 ezer forintos juttatásban részesült minden rendvédelmi és honvédelmi hivatásos, az intézkedés közel 60 ezer rendvédelmi hivatásos állományút érintett. Ezt az illetményemelést folytattuk, 2020 januárjában 10 százalékos jövedelemnövekedést eredményező új juttatási formát vezettünk be, ez a kiegészítő juttatás, amely illetmény miniszteri szinten szabályozott, és ezt 2020. január 1-jétől kapják meg a hivatásosok. Azt is szeretném elmondani, hogy megbecsüljük, elismerjük a hivatásos állomány teljesítményét, olyan illetményszabályokat hoztunk, amelyek vonzóvá teszik ezt a rendszert.

Hadd hívjam fel a figyelmet a nemzeti konzultációra! Két kérdés is szól az illegális migrációról. Abban bízunk, hogy az emberek minél nagyobb számban válaszolnak erre, és ezzel is megerősítik a kormány elkötelezettségét az illegális migráció elleni fellépésben.

Még egy fontos körülményt hadd mondjak önnek! A parlament július 3-án szavaz a 2021-es költségvetésről, abban a szükséges forrásokat a határvédelemhez és az illegális migráció elleni (Az elnök csenget.) küzdelemhez biztosítjuk. Ha önöknek fontos ez, akkor kérem, hogy szavazzák meg azt a költségvetést. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage