DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt tíz évben számos válság érte hazánkat, a Fidesz-KDNP-kormány 2010 óta valamennyi válságot hatékonyan és sikeresen kezelte, legyen az árvíz, vörösiszap, migráció vagy akár a koronavírus okozta válság.

(11.10)

A kormány minden esetben az első és legfontosabb szempontnak a magyar emberek biztonságát és védelmét tartotta. Az idén megtapasztalt koronavírus-járvány szerte a világban komoly válságot és gondot jelentett, hiszen 1918 óta ilyen mértékű járvánnyal, ami az egész világon végigsöpört, ami a spanyolnátha volt, nem találkozhattunk; súlyos gondokat okozott mindenhol.

Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar kormány időben hozta meg a szükséges védelmi intézkedéseket, és ennek köszönhetően eredményesnek tekinthetjük a védekezést. Természetesen köszönettel tartozunk valamennyi állami szervnek, aki részt vett ebben a munkálatban, és természetesen köszönettel tartozunk a magyar embereknek a felelős magatartásért is.

Tisztelt Képviselőtársaim! A járvány hatásai széles körűek, hiszen vannak egészségügyi hatásai, vannak gazdasági hatásai, és van biztonságpolitikai hatása is. A Fidesz-KDNP-kormány az egészségügyi védekezés mellett, hatékony és eredményes védekezés mellett a gazdaság védelmére, a munkahelyek védelmére és a családok védelmére helyezte a hangsúlyt. Hadd jegyezzem meg itt, hogy mindenki számára látható volt, hogy bajban, veszélyben, válsághelyzetben kire számíthatnak. A magyar kormányra számíthattak a magyar emberek, és számíthatnak a jövőben is.

Tisztelt Országgyűlés! A gazdaság védelme kulcsfontosságú, a magyar gazdaság fejlesztése prioritás, hiszen ez teremti meg az alapját mindennek. Ezen keresztül juthat valamennyi ágazatnak többletforrás és lehetőség beruházásokra, fejlesztésre, életminőség-javításra.

A Gazdaságvédelmi Alapban, amelyet a kormány megtervezett a jövő évi költségvetésben, jelentős összeg áll rendelkezésre, hiszen 2555 milliárd forint lehetővé teszi, hogy a védekezés hatékony legyen a gazdaság területén is. Emellett azonban fontos, hogy kitekintsünk a Kárpát-medencébe is, fontos, hogy felelősek vagyunk minden magyarért itt a Kárpát-medencében, és nemcsak nemzetpolitikai kérdés, hanem nemzetgazdasági kérdés is, hogy az ő életük, életszínvonaluk milyen módon alakul. Ezért a KDNP fontosnak tartja, hogy a Külügyminisztérium által elindított program, amely a határon túli magyarság életminőségének javítására, a gazdaság fejlesztésére, óvodák, bölcsődék építésére irányul, minél hatékonyabban megvalósulhasson.

Nagyon sokan teszik fel a kérdést ellenzéki képviselőtársaink közül, hogy miért van erre szükség, miért nem előbb itthon kell a gazdaságot rendbe rakni. Ez a kettő összefügg, tisztelt képviselőtársaim! Valóban így van, a magyar gazdaságot itthon is helyre kell tenni, és növekedési pályára kell állítani, ezért mindenféle gazdaságélénkítő programot végigvisz a kormányzat, de amikor azt kérdezik, hogy kelle és jóe ez, akkor nyugodtan elmondhatjuk, hogy igen, ez a gazdaságfejlesztési program jó a határon túl élő, az ott élő magyarságnak is, jó a többségi nemzethez tartozóknak is, és jó Magyarországnak is, amelynek gazdasága így mennyiségileg és földrajzi értelemben is kibővülhet.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon fontos törekvése volt a kormányzatnak, hogy a Kárpát-medence és ebben Magyarország versenyképessége növekedjen. Mi úgy látjuk, hogy ennek a gazdaságélénkítő fejlesztési programnak nagyon nagy hatása és jelentősége van, hogy ezt a célt el tudjuk érni. Ahogyan Szijjártó Péter külügyminiszter úr több ízben fogalmazott, a szomszédos népekkel is közös sikertörténetet kell felépítenünk, és ebben Magyarország élharcos vezető szerepet tölt be, hiszen ilyen aktivitást nem látni Európa más országaiban. Tehát példaértékű, amit egyébként a gazdaságfejlesztésért megtesz a magyar kormány és ebben a Külügyminisztérium.

Fontos dolog, hogy vonzó beruházási központtá alakítsuk a térséget, ez is záloga egyébként, hogy ezek a gazdaságélénkítő programok megvalósulhassanak. Mi azt látjuk és örömmel látjuk, hogy a Gazdaságvédelmi Alapból a Külügyminisztérium számára 36,5 milliárd forint áll rendelkezésre; nagyon fontos ez.

Én végignéztem, itt az elmúlt években nagyon sokan jelentkeztek, több tízezer, közel százezer olyan pályázat érkezett, amely mindenképpen azt mutatja, hogy van erre igény a határon túli magyarság és vállalatok, vállalkozók részéről, és a kormány megadja a lehetőséget a fejlesztésre.

Hangsúlyoznám, hogy a felelősségünk mindenképpen egyértelmű Magyarországért, a Kárpát-medencei magyarságért, úgyhogy a KDNP részéről támogatjuk a kormány ezen törekvését. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage