SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy felvetette ezt a témát. Tekintettel arra, hogy a mi esetünkben az ország határai nem esnek egybe a nemzet határaival, innentől kezdve a mindenkori magyarországi kormányzati politikának kiemelt feladata az, hogy a határon túli magyar közösségeket támogassa. Ez egy egyedülálló felelősségünk, amely felelősségvállalásnak minden kormánynak meg kell felelnie. A határon túl élő magyar nemzeti közösségek vonatkozásában az a célunk, hogy a szomszédos országokkal olyan kapcsolatot alakítsunk és építsünk ki, amelyben a határon túl élő magyar nemzeti közösségek nem a konfliktusok forrásai, hanem erőforrásokká válnak.

Az elmúlt években ezért is építettünk pragmatikus külpolitika keretében közös sikertörténeteket a szomszédos országokkal, mert azt gondoljuk, hogy a közös sikertörténetek, legyenek azok a közlekedés, az energia vagy a határon átnyúló fejlesztések tekintetében, adhatnak olyan alapot, amely alapra ráállva a mégoly érzékeny kérdéseket is a siker reményével tudjuk megvitatni, a siker reményével tudjuk megnyitni az ezekről szóló konzultációkat, és mindvégig ott van az a remény, hogy ezeket le is tudjuk zárni.

Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tehát ha nagyon egyszerűen akarnám megfogalmazni a célt a szomszédos országok vonatkozásában, azt tudom önöknek mondani, hogy jóban akarunk velük lenni; mert ha jóban vagyunk, akkor az jó az adott ország területén élő magyar nemzeti közösségnek is. Ezt, azt hiszem, hogy az elmúlt évek tapasztalatai világosan bizonyítják. Hivatkozhatunk akár a magyar-szerb, akár a magyar-szlovák kapcsolatok dinamikájára is.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azonban, amikor a nemzetiségekkel, a nemzeti közösségekkel kapcsolatos politikai döntéseket meghozzuk, akkor az rendkívül fontos, hogy legyünk azzal tisztában, hogy nem nekünk Budapestről kell megmondani, hogy az adott nemzeti közösségnek mi a jó, hanem meg kell őket kérdezni, hogy ott helyben nekik mire van szükségük, és amit ők mondanak, nekünk azt kell végrehajtani. És amikor 2015-ben feltettük azt a kérdést, hogy a határon túli magyar nemzeti közösségek szempontjából mi az a legfontosabb kormányzati döntés, amit nekünk meg kell hozni, akkor egyértelműen azt a választ kaptuk, hogy erősítsük meg gazdaságilag a határon túl élő magyar nemzeti közösségeket.

Ezért 2016-ban megindítottuk a határon túli gazdaságfejlesztési programokat, amelynek keretében, tisztelt képviselőtársaim, az elmúlt négy esztendő során 55 419 határon túli magyar vállalkozást, határon túli magyar gazdálkodót támogattunk a beruházásaik során összesen 129 milliárd forinttal, magyar költségvetési forrásból.

Ezen költségvetési támogatásoknak a következtében a határon túli magyarlakta területeken 236 milliárd forintnyi beruházás jött létre. Ez a 236 milliárd forintnyi beruházás megerősíti a határ túloldalán élő magyar nemzeti közösségeket, erősíti az adott ország gazdaságát is, hiszen ezek a támogatást elnyert vállalkozások helyi beszállítókat alkalmaznak, és helyben fizetnek adót. Így ezek a támogatások hozzájárulnak az adott ország gazdaságának megerősítéséhez, és hozzájárulnak a kétoldalú kapcsolatok még sikeresebbé tételéhez.

Szlovákia miniszterelnökének múlt heti budapesti látogatásán is megállapodtunk abban, hogy hamarosan papírra vetjük azokat a feltételeket, amelyek mentén a felvidéki gazdaságfejlesztési programot folytatjuk. A jövő héten, csütörtökön Kijevben az Ukrán-Magyar Gazdasági Vegyes Bizottság ülésén remélem, meg tudunk állapodni arról, hogy a Kárpátalján milyen módon folytatjuk ezt a gazdaságfejlesztési programot, a kormány pedig biztosította a szükséges forrásokat arra, hogy a pályázatokat már megnyert határon túli vállalkozásokat idén ki tudjuk fizetni, és a jövő esztendőben is újabb források állnak rendelkezésre a határon túli gazdaságfejlesztési programokra.

Tehát szeretném végül tájékoztatni önöket, tisztelt képviselőtársaim, hogy a kormány döntése értelmében a határon túli gazdaságfejlesztési programokat folytatjuk. Vajdaságban, Kárpátalján, Erdélyben és a Székelyföldön, Felvidéken, Muravidéken és a Drávaszögben is számíthatnak a helyi magyar vállalkozások arra, hogy a magyar kormány jövőre is finanszírozni, támogatni, segíteni fogja a fejlesztéseiket és a beruházásaikat.

Köszönöm, hogy felvetette ezt a témát, köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(11.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage