BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A koronavírus-járvány megjelenése óta Magyarország Kormánya számos gazdaságvédelmi intézkedést vezetett be, melynek legfőbb célja a járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklése, a munkahelyek megvédése, illetve új munkahelyek teremtése. A Fidesz-frakció üdvözli és maximálisan támogatja a kormány azon döntéseit, amelyekkel a munkahelyeket kívánja megvédeni. Véleményünk szerint nem megszorításokkal kell kezelni egy válságot, ahogyan azt korábban a baloldal tette, hanem munkahelyteremtéssel és gazdaságösztönzéssel. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a gazdaságot is minél gyorsabban újra tudjuk indítani Magyarországon. Célunk az, hogy napról napra egyre több új beruházás tudjon elindulni. A 2021-es központi költségvetés is azt a célt szolgálja, hogy az emberek egészségének megvédése mellett a járvány elleni sikeres védekezést követően a gazdaság minél hamarabb visszaállhasson a korábbi, európai szinten is kiemelkedő növekedési pályájára. Ezt a célt szolgálja Magyarország történetének legnagyobb gazdaságvédelmi programja, amelynek megvalósítása természetesen a 2021-es költségvetésben is folytatódni fog.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ha a nemzetközi példákat nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy Magyarország kiemelkedően teljesít ezen a területen is, hiszen az egész Európai Unióban a 27 tagország közül összesen három, azaz három olyan ország van, amely a teljes GDP 20 százalékát vagy annál nagyobb összeget fordít a gazdaság újraindítására. Ez a három ország pedig Magyarország mellett Csehország, illetve Németország. Összesen 10 olyan ország van a 27 európai országból, amely a GDP 10 százalékát elérő vagy azt meghaladó gazdaságélénkítő csomagot mert és tudott elfogadni az elmúlt időszakban. Tehát azt gondolom, tisztelt képviselőtársaim, méltán lehetünk büszkék arra a bátor kormányzati magatartásra, azokra a határozott célokra, amelyeket a kormány kitűzött, és amelyeket a Fidesz-frakció teljes mellszélességgel támogatni fog a következő időszakban is.

A gazdaság élénkítését, újraindítását szolgáló csomagnak nem más a szerepe és a célja, mint hogy minél több új munkahelyet tudjunk teremteni, minél több beruházást tudjunk támogatni. 2021-ben több mint 2550 milliárd forint fog a magyar költségvetésben erre a célra rendelkezésre állni. A mi gondolkodásunk középpontjában a magyar emberek, a munkahelyek és a munka áll. Teljes mértékben egyetértünk a kormány azon céljával, miszerint annyi munkahelyet kell teremteni, amennyi munkahelyet a válság elvett tőlünk. Az a célunk, hogy mindeközben Magyarország továbbra is megőrizze pénzügyi függetlenségét. A támogatásokat természetesen a leghatékonyabb és a legeredményesebb módon szeretnénk felhasználni.

Tisztelt Ház! A gazdaságot újra kell indítani. Kiemelt beavatkozási területet jelentenek azok az ágazatok, amelyek működését a vírus terjedése megakasztotta, illetve azok, amelyek egyébként is hagyományosan erős múltra tekinthetnek vissza. Magyarország Kormánya hónapok óta kemény munkával azon dolgozik, hogy a gazdaságélénkítés, a gazdaság újraindítása eredményesen tudjon elindulni. Ezzel szemben a baloldal ahelyett, hogy kezet nyújtana a bajban, hogy összefogna, és segítené azt, hogy minél gyorsabban tudjuk ezeket a döntéseket meghozni, kifejezetten azért szurkol, hogy a kormány ezen a területen minél kevésbé legyen sikeres. Ez nem meglepő, tisztelt képviselőtársaim, hiszen ezt láthattuk önöktől már a Bokros-csomag idején, illetve a 2009-es gazdasági válság kezelésénél, hogy az önök számára nem a magyar emberek, nem a magyar gazdaság, nem a munkahelyek megtartása fontos, hanem az, hogy minél többet elvegyenek az emberektől.

Nézzük, hogy kezelte a válságot a baloldali kormány 2009-ben! Megszüntette a 13. havi nyugdíjat, csökkentette a gyes időtartamát, az általános forgalmi adó kulcsát 5 százalékponttal megemelte, bevonta az adózásba a családi pótlékot, megemelte a nyugdíjkorhatárt, csökkentette a táppénzt, elvett egyhavi bért a közszférában dolgozóktól, ingatlanadót akart bevezetni, de arra már nem maradt ideje, és mindemellett még egy giga IMF-hitellel adósította el az országot.

Tisztelt Ház! Azt gondolom, nem kell messzemenő következtetéseket levonni, hogy megállapítsuk azt, mekkora különbség van a polgári kormány gazdaságélénkítő intézkedései és a baloldal embereket sújtó intézkedései között. Azt gondolom, tisztelt képviselőtársaim, nem lehet más a célunk, mint az, hogy Magyarország a lehető legkisebb veszteségekkel vészelje túl ezt a válságot, a magyar emberek minél jobban tudják átvészelni ezt az időszakot, minél hamarabb tudjanak munkához jutni, és minél magasabb életszínvonalat tudjanak biztosítani a családjuk számára. A Fidesz ebben maximálisan támogatja Magyarország Kormányát. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage