DR. ZSIGMOND BARNA PÁL, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy nemzet ereje abban rejlik, hogy képese átadni az utókornak mindazt a hagyományt, kultúrát, emlékezetet, amit a jelenkor embere is az őseitől örökölt meg. Mondhatni, ezek a mi ingatlanaink és ingóságaink. Sajnos a magyarság helyzete speciális Európában, a mi őseink jelenlegi határainkon kívül is hagyományoztak ránk olyan épített örökséget, amely az anyaország gondoskodása nélkül nagy valószínűséggel a közeli vagy távoli jövőben enyészetté válna. Jelen törvényjavaslat jól illik a 2010-ben elindult nemzetpolitikai célok közé. Természetesen a határon túli épített örökség védelmére az elmúlt évekből számos példát felsorolhatnék. A teljesség igénye nélkül említeném meg a Rómer Flóris-terv keretében a borsi Rákóczi-kastély felújítását vagy a palágykomoróci református templom helyreállítását. De zajlik szatmárnémetiben az egykori Pannónia szálló szecessziós épületének felújítása, illetve annak előkészítése.

Jelen törvényjavaslat azt a nemes célt szolgálja, hogy a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány életre hívásával támogatást nyerjen a közép-európai régió magyar vonatkozású műemléki vagy műemléki védelemben nem részesülő, de a magyarság számára fontos örökséggel bíró épületek fennmaradása, megőrzése és fenntartása. Vitathatatlan, hogy ez közös ügyünk, amellyel, ha úgy tetszik, az utókornak teszünk nagy szolgálatot. Most még sok épület megmenthető, de ha nem cselekszünk, 5-10 vagy 15 év múlva talán már csak romokat találunk.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A törvény szövege rögzíti, hogy az alapítvány alapító okiratában gondoskodni kell arról, hogy az alapító okiratban az alapítói jogok teljes körének gyakorlására az alapítvány kuratóriuma kerüljön kijelölésre.

A már eddig is létező feladat finanszírozását az alapítvány létrehozásával és a számára történő vagyonjuttatással jelen törvényjavaslat jelentősen átalakítja. Bízom benne, hogy ezzel a Kárpát-medencei értékmentés egy magasabb fokozatba kerülhet. Véleményem szerint az önálló gazdálkodás biztos és stabil anyagi hátteret adhat az alapítványnak feladata ellátásához.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja támogatja az épített magyar örökség megőrzésére létrehozandó alapítványt és ehhez az anyagi erőforrások biztosítását. A törvényjavaslat célja egyértelműen túlmutat a pártpolitikán, ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák az előttünk fekvő törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage