JUHÁSZ HAJNALKA, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Kiemelten fontos a magyar épített örökségünk védelme, hiszen kulturális örökségünk, kulturális identitásunk meghatározó és nélkülözhetetlen eleme. A történelmi épületek és épületegyüttesek esztétikai értéket képviselnek, valamint egyre több esetben mutatkozik igény a történelmi környezet megismerésére és fenntartására is a helyi lakosság körében. A törvényjavaslat célja a közép-európai régió egyes műemléki, műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti értékkel rendelkező és magyar vonatkozásban történelmi, kulturális, művészeti gyökerei, múltja, hagyománya, öröksége szempontjából jelentőséggel bíró épületek, építmények fennmaradásának, megőrzésének, fenntartásának megvalósítására irányuló tevékenység előmozdítása.

Ennek érdekben az Országgyűlés a javaslattal a kormányt arra hívja fel, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány közérdekű vagyonkezelő alapítvány formájában történő létrehozására. Az alapítvány feladata a közép-európai régió egyes műemléki vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti, építészeti gyökere, múltja, hagyománya szempontjából jelentőséggel bíró épületek, építmények állagmegóvása, felújítása és fenntartása. Ezen túlmenően az épített örökség megőrzéséhez, illetve védelméhez kapcsolódó oktatási, tudományos tevékenységet végző szervezetek, intézmények hallgatói, tanulói, illetve mindezekkel foglalkoztatásban álló külföldi kutatásaihoz, szakmai gyakorlatához szükséges feltételek megteremtése.

Az érintett épületek a helyi lakosság történelmének és életének fontos részét képezték és képezik, és azóta is az egyes régiók kulturális identitásának fontos tényezői, közösségmegtartó szerepük éppen ezért vitathatatlan. A jövő nemzedéke számára történő megóvás érdekében éppen ezért szükséges azoknak a fenntartható megoldásoknak a feltárása is, amelyek lehetővé teszik, hogy a műemlékvédelem ne csupán állagmegóvást jelentsen, hanem lehetőség legyen az épületek építészeti szempontú tanulmányozására és vizsgálatára is.

A törvényjavaslat értelmében az 1. számú mellékletben szereplő állami vagyonelemeket ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az induló tőke növelése érdekében alapítói vagyoni juttatásként az alapítvány tulajdonába kell adni. Az alapítói vagyonjuttatásra a nemzeti vagyonról szóló, valamint az állami vagyonról szóló törvény rendelkezéseire figyelemmel kerül sor. Az alapítvány a céljainak megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenységet végez, amely keretében az alapító által rendelt, valamint az alapítványhoz csatlakozók és adományozók által juttatott vagyont kezeli. Felhívom a figyelmet, hogy a javaslat jelentős garanciákat intézményesít az alapítvány tulajdonába kerülő vagyonelemek vonatkozásában.

Az alapítvány tulajdonába adandó részvénycsomag elidegenítésére vonatkozó szándék esetében az államot vételi jog illeti meg, és harmadik személy részére kizárólag akkor kerülhet sor az elidegenítésre, ha az állam nem kívánja megkötni a vonatkozó jogügyletet. A vételi jog gyakorlása érdekében az alapítvány köteles a vagyonelem megvásárlására az államnak a miniszterhez eljuttatott nyilatkozattal ajánlatot tenni. Amennyiben az állam az elővásárlás jogával nem kíván élni, vagy ha a nyilatkozat közlésétől számított 90 napon belül nem tesz nyilatkozatot, úgy az állam vételi joga megszűnik. Az alapítvány közérdekű céljaira és feladatellátására tekintettel a javaslat rendelkezik arról, hogy az alapítvány további vagyonának biztosításáról a kormány gondoskodik.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az alapítvány céljainak megvalósítása jelentős történelmi, kulturális és építészeti értékek megóvása, hiszen közös kulturális örökségünk megőrzése nélkülözhetetlen a kulturális identitásunk megőrzése érdekében, mindamellett méltóan szolgálja a közép-európai együttműködést, ezért a KDNP támogatja a törvényjavaslatot. Nagyon szépen köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage