DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Itt nagyon sok minden elhangzott már, és alig-alig van olyan kijelentés, amivel ne tudnék vitatkozni, függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki képviselőtől hangzott el. Nagyon köszönöm Gyüre Csabának azt az áttekintést, amit az örökségvédelem fontosságával kapcsolatban tőle kaptunk. Valóban rendkívül fontos, hogy a történelmi Magyarország területén, itt Közép-Európában, a Kárpát-medence területén mindent megtegyünk a magyar kulturális, építészeti örökség védelme érdekében. Nagyon sok ilyen elem van  ez is elhangzott a képviselőtársam felszólalásában , ami nem áll műemlékvédelem alatt, és feladatunk van abban, hogy akár állami források felhasználásával, támogatások felhasználásával ezeknek az állagmegóvását biztosítani lehessen. És ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb cél az, hogy ezeket elérhetővé tegyük a határon túl élő magyarság számára.

Azt egyébként nehezményezzük, hogy a törvényjavaslat erre nem igazán fektet hangsúlyt, hogy az lenne a cél, hogy ezeket az épületeket felújítani, valamiféle olyan funkcióval ellátni, ami konkrétan segíthetné a határon túl élő, főleg szórványban élő magyar közösségek identitásának megőrzését, főleg esetleg kétnyelvű családokban, hogy vonzó legyen egy ilyen magyar oktatási intézmény elérése. De önmagában nyilván az örökségvédelmi, a kulturális hagyományaink megőrzésének és védelmének a célja nagyon fontos, és különösen fontos erről beszélni és ez ügyben cselekedni ebben a szimbolikus évben, a trianoni gyalázatos békediktátumot követően száz évvel. Tehát én azt gondolom, hogy ebben teljes mértékben egyetértés van.

Amiben vitatkozunk: egy kijelentést hallhattunk, itt Juhász Hajnalka képviselőtársam mondta, hogy nagyon komoly garanciális elemek vannak a törvényjavaslatban ennek kapcsán, hogy hogyan meg miképpen fog az alapítvány ezekkel a vagyonelemekkel gazdálkodni  hát, ebben már van vitánk. Én nehezményezem ezt a vitát, mert én azt gondolom, hogy ha egy ilyen fontos célról van szó, ami, mondhatjuk, egy nemzeti érdek, akkor viszont különösen gondosan kell előkészíteni a jogszabályt, hogy ezek a garanciális elemek világosan láthatóak legyenek, tehát lássuk azt, hogy milyen módon lesz a mindenkori kormánynak hatása az alapítvány működésére, hogy konkrétan a juttatott vagyon méltó és megfelelő felhasználása megtörténjen.

Kérdésekkel fordulnék az államtitkár úrhoz: konkrétan milyen módon lesz hatása a kormánynak az alapítvány működésére, milyen módon lesz hatása számonkérni a működést? Mert a törvényjavaslat alapján azt látjuk, hogy semmilyen módon. Tehát konkrétan az alapítványnak nem lesz elszámolási kötelezettsége se, és még abban az esetben sem tud lépni akár a kormány vagy akár egy jövőbeli kormány, ha nem megfelelően, nem méltóképpen gazdálkodik ezekkel a vagyonelemekkel.

Itt felmerült az elővételi vagy -vásárlási joga az államnak, ez is ködösen van szabályozva, ugyanakkor előállhat olyan helyzet, hogy az állam nem él, nem tud élni, nem foglalkozik ezzel a javaslattal. És semmiféle szankciót nem látunk, hogy ha adott esetben van egy ilyen ingatlan, ezt felújítják, akár kereskedelmi célra használják, és később esetleg áron alul értékesítik, ha az állam nem él a vételi jogával  ez óriási visszaélésekre ad lehetőséget.

Tehát én azt tudom mondani, hogy összességében nagyon fontos a deklarált, elérendő cél, és épp ezért tartottuk volna fontosnak, hogy sokkal határozottabban, világosabban és szigorúbban legyen meghatározva a törvényben is az, hogy a kormány és a mindenkori kormány őrködni tudjon afelett, hogy ezeket a vagyonelemeket méltóképpen és a magyar emberek szolgálatába állítva, a történelmi és kulturális jelentőségüknek megfelelően lehessen megőrizni. Ezzel kapcsolatban vannak aggályaink és vannak kérdéseim; remélem, hogy az államtitkár úr érdemben tud ezekre majd választ adni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage