DR. MELLÁR TAMÁS, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az előttem szólókkal teljes egyetértésben vagyok, én is azt gondolom, hogy ennek az alapítványnak a céljával mindannyian egyetértünk, valóban nagy szükség van a közép-európai épített örökség megőrzésére, ennek védelmére. Tehát ennek az alapítványnak valóban nemes célja van, és nagyon komoly feladatot kell hogy betöltsön és ellásson. Éppen ezért azt gondolom, hogy fontos lett volna már itt jelezni azt, hogy ha ez valóban egy nemzeti ügy, akkor az alapítványnak a kuratóriumában is egy széles körű részvételt kellene biztosítania a kormánynak, vagyis garantálni azt, hogy mindegyik parlamenti párt delegálhasson a kuratóriumába annak érdekében, hogy az ellenőrzés és az átláthatóság meg tudjon valósulni.Szintén volt már arról szó, hogy az alapítványhoz vagyoni juttatásként kerül két cég, és ezzel kapcsolatosan az merülhet fel, hogy vajon ez a szlovéniai szállodalánc milyen kulturális vagy művészeti értéket képvisel, tehát vajon miért van szükség ennek a megvédésére, ennek a védelmére. Ez egyáltalán nem derül ki az egész anyagból.

(13.10)

És végezetül arra vonatkozóan is nagyon fontos lenne valamilyen garanciát kapni, amit Keresztes Lóránt képviselőtársam mondott, hogy ha az alapítvány a későbbiekben vásárol majd különféle ingatlanokat, és ezeknek a felújítása megtörténik, akkor ezek után legyen arra garancia, hogy azok továbbra is állami tulajdonban maradnak, és ne lehessen esetleg azt megvalósítani, hogy a felújítások után valóban áron alul ahhoz a befektetői körhöz kerüljenek, amelyikhez általában szokott kerülni.

Tehát ha ezek a módosítások és ezek a garanciák beépítésre kerülnek, akkor mi is tudjuk támogatni, egyébként pedig azt gondoljuk, hogy a nemes célok ellenére ez mégsem fogja tudni betölteni ezt a feladatot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps az LMP és a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage