NUNKOVICS TIBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Igazából nincs ebben a javaslatban szerintem olyan, amit ne támogatnánk; gondolom, más ellenzéki párt is így lesz azzal. Mégiscsak tényleg munkahelyekről van szó, és egy olyan elháríthatatlan külső következményről, külső behatásról, amiről ezek a vállalkozások nem tehetnek. Azért a jövőbe tekintve lehet, hogy jó lenne nemcsak a kínai piacokon körbenézni. Nyilván tudom, hogy a felvásárlási árak tekintetében azért mégiscsak kedvezményes árakon tudnak ezek a cégek vásárolni, de talán fel lehet hívni a figyelmüket más lehetőségre is.

Ugyanakkor el kell mondanom azt is, akárhányszor szóba jön a napelemek kérdése, hogy egyrészt nagyon örülök annak, hogy az elmúlt fél évben a kormány is felismerte ennek a fontosságát, hogy ez egy olyan megújulóenergia-szektor, amelyben igenis Magyarországon van potenciál, tehát ellentétben más megújuló energiaforrásokkal. Ebben vannak lehetőségek. Korábban is voltak erre kormányzati törekvések, amikor a több százezer magyar háztartás tetejére szerettek volna napelemeket létesíteni, csak azóta egy kicsit megfordult a helyzet, mert inkább centralizációban gondolkodnak, és megmondom őszintén, nekem ez a része, ami nem tetszik.

Tehát szükség van napelemparkokra, ez nyilvánvaló, mindamellett azt gondolom, hogy inkább a háztartásokat, az egyéni felhasználókat, az egyéni előállítókat kellene előtérbe helyezni, őket kellene támogatni, ugyanis egy ilyen rendszer sokkal kevésbé kitett külső körülményeknek, és egyébként sokkal több munkahelyet is adnának, hiszen gondoljunk bele, hogy hány vállalkozás tudna ezek megépítésével, beépítésével, beszerzésével, karbantartásával foglalkozni.

De mégiscsak fellelhető itt egy kis turpisság, és ellenzéki képviselőként mégiscsak szóvá kell tennem, hogy a különböző pályázatokon csak ott szerepelnek Tiborcz István körei, vagy ott van például az az Adnan Polat török üzletember, aki Orbán Viktor jó barátja, és nem titkolt célja az, hogy olyan, a KÁT-rendszerben szereplő magyar vállalkozásokat szeretne felvásárolni, amellyel létre tudna hozni egy 1000 megawattos szolárhálózatot.

Én azt szeretném, ha pont az ellenkező irányba indulnánk el, ahogy az előbb is elmondtam, hogy inkább az egyéni háztartásokat támogassuk ebben. Olyan pályázatokat írjunk ki, amellyel a magyar háztartásokat arra tudjuk biztatni, hogy önfenntartóak legyenek, önellátóak legyenek, mert a külső körülményeknek sokkal jobban ellen tudnak majd így állni. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage