NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Előterjesztő képviselőtársam és államtitkár úr is sokat beszélt arról, hogy hogyan illeszkedik ez a törvényjavaslat Magyarország klímacéljainak megvalósulásához, és miért fontos, hogy a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervet hirdetett, mi van benne, és hogyan állunk ebben a küzdelemben a mai napon. És tekintettel arra, hogy Magyarország nagy területén évi 2000 óra fölött van a napsütéses órák száma, mely kedvező természetföldrajzi adottság a mediterrán országokhoz majdnem hasonló mértékű, ezért hazánkban leginkább naperőműveket érdemes építeni. Ennek megfelelően 10 év alatt meghatszoroztuk a naperőműveket, és 2030-ig legalább 6000 megawatt napenergia-termelő kapacitás áll üzembe.

(14.10)

A napenergiát és egyéb rendelkezésre álló megújuló energiaforrásokat a helyi viszonyok alapján ki kell használni, a települések és a háztartások szintjén is. A háztartások napelemes áramtermelését kedvezményes hitellel és a nettó elszámolási rendszerrel is támogatjuk. Ezzel megvédjük a rezsicsökkentés eredményeit, és olcsó, innovatív megújuló energiát biztosítunk a magyar családok számára.

Az idén tavasszal berobbant koronavírusos pandémia azonban a gazdasági élet minden területén, így a megújulóenergia-ipar esetében is számos nehézséget okozott. A naperőművekhez szükséges panelek gyártása legnagyobbrészt Kínában zajlik  s egyetértek Nunkovics képviselőtársammal abban, hogy érdemes diverzifikálni a beszerzési forrásokat, de leginkább ott gyártják, a legnagyobb számban ott gyártják, kapacitás kérdése nyilvánvalóan ez , és több más termelőkapacitáshoz hasonlóan szintén leálltak hosszabb-rövidebb ideig az ottani gyártósorok, az ottani panelek gyártása. A gyárleállások ellátási zavarokat és késedelmeket okoztak a magyarországi naperőműveket létesítő projektek számára is.

A naperőműveket megvalósító magyar támogatási rendszer az egyes projektek esetében olyan határidőket állapít meg, amelyek be nem tartása esetén a beruházó elveszíti a támogatáshoz való jogosultságát. Ebben az esetben a beruházások nem valósulnának meg, tehát a klímavédelmi célkitűzések is tolódnának, valamint vállalkozások, munkahelyek és családok megélhetése is veszélybe kerülne.

Az előttünk fekvő törvényjavaslat ezt a helyzetet kívánja elkerülni azáltal, hogy az Országgyűlés Bánki Erik képviselőtársam javaslata alapján felhatalmazást ad az illetékes Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal számára a szükséges határidők meghosszabbítása céljából, ezáltal elkerülhetőek lesznek a beruházások ellehetetlenülései, és lehetőség lesz a vállalt kötelezettségek teljesítésére, valamint az érintett munkahelyek megőrzésére is. A törvényjavaslat hozzájárul a klímavédelmi célok megvalósulásához, a világjárvány okozta nehézségek ellenére.

Ahogy ez elhangzott, az érintett projektek fél megawatt alatti naperőművek, a beruházói kör magyar kis- és középvállalkozói réteg. 210 darab projektről van szó, amely 145 megawatt kapacitású nagyságrendet képvisel.

Én azt gondolom, hogy ez pártpolitika fölött álló, nemzeti érdek. Örülök, ha minden képviselő tudja ezt a javaslatot támogatni. Magyar munkahelyekről van szó, Magyarország ambiciózus klímacéljairól van szó. A KDNP-frakció támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage