DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Mi nem osztjuk egyébként azt a lelkesedést, más okokat látunk, mint amelyeket a kormánypárti frakciók látnak, de okulva ebből a vitából, amit itt eddig hallottunk, legalább arra jó, hogy van egy klímastratégia, hogy lehet arra hivatkozni akkor, amikor úgy a pandémiás rendeletalkotásból, mint annak a megszüntetését és a további rendelkezéseket tartalmazó salátatörvényből kimarad, egészen véletlenül kimarad egyébként egy szektor. Nagyjában-egészében körülbelül erről lehet szó. Én értettem egyébként, és értem, és senki nem vitatja azokat a célokat, amelyeket akár az előterjesztő, akár az államtitkár úr elmondott. Volt itt szó az elektromobilitástól kezdve az elektromos rollereken keresztül mindenről, viszont egy ellentmondásra én azért csak szeretném felhívni a figyelmet. Államtitkár úr mondta, hogy az egyszer használatos műanyagokat aztán kitiltjuk Magyarországról. Ebben volt vitánk, önök ezt levették napirendről, mi meg visszahoztuk, aztán akkor leszavazták. Ezt meg lehetett volna tenni, ha már ez ekkora cél. S akkor eszükbe jutott e kapcsán, hogy meg kell védeni az állásokat. Most meg éppen hogy kifelejtettek egy másik részt, ahol meg kell védeni esetleg a beruházásokat, az állásokat.

Ha a valódi célokat látjuk egyébként, akkor nyilvánvalóan az ember sokkal szívesebben támogat egy előterjesztést. Ha elénk tárják a valódi célokat, meg esetleg elénk tárják azokat a valódi eseményeket, amik történtek, talán még azt is mondhatnám, hogy egy olyan tavasz után, ami mögöttünk van, még nem is tartanám egyébként egy  hogy mondjam  borzalmasan elítélendő dolognak, ha éppen valaki nem gondolt a fél megawatt alatti áramtermelésre, ami napenergiával történik, és akkor talán még nem is kellett volna ezt leönteni egy ilyen hagymázas héjjal, amiben aztán benne volt a klímastratégia összes eleme az elektromos buszoktól az elektromos rollerekig nagyjában-egészében, hanem egész egyszerűen arról lett volna szó, hogy ez elmaradt, kimaradt ez a réteg, be kell pótolni, kell erről hozni egy jogszabályt.

Mi azért azt mindig el szoktuk mondani  és nem bántásképpen nyilvánvalóan , hogy általában nem az egyéni képviselő ül otthon, és azon gondolkozik szombat délután, hogy vajon mi maradhatott még ki. Ha a kormány hozta volna be, akkor lett volna kormányközi egyeztetés, s a többi, de ezt már megszoktuk, hogy ezek általában egyéni képviselői javaslatként kerülnek ide, és ezzel persze meg lehet kerülni az összes egyeztetési mechanizmust.

Mindezekre tekintettel, meg természetesen arra is tekintettel, hogy azért ilyenkor mi általában attól okkal tartunk, hogy ha kimarad egy gazdasági szektor, ott valami lobbiérdek van, és akkor mögé nézve nekünk meg kell keresni, föl kell kutatni, hogy vajon melyik lobbiérdeket fogja most szolgálni éppen ez a jogszabály, ami megalkotódik, éppen ezért mi azt gondoljuk, hogy ha ezeket a kártyákat ki tudjuk teríteni az asztalra, vagy legalábbis a valódi célokat látjuk, mi akkor tudjuk támogatni ezt az előterjesztést. Egyébként pedig maradunk annál a megállapításunknál, ami itt sajnos sokszor igaz: sokkal több már a tapasztalatunk önökkel, mint amennyi illúziónk maradt. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage