VARJU LÁSZLÓ, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a lehetőséget. Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Ezt a törvényt, mondjuk úgy, hogy könnyű lehetne akár nevesíteni is, vagy névre szóló törvényként is kezelni, de egyelőre vagy első gondolatkörben természetesen helyezzük ezt szélesebb kontextusba. Ha van egy olyan helyzet, ahol lényegében törvényi szabályozással lehet csak segítséget adni, hogy egy járványveszély okozta körülmények között nehéz helyzetbe kerülő fejlesztéseken segíteni tudjunk, vagy kell nekik segíteni, akkor azt gondolom, hogy önöknek ezt meg kell tenni. De hozzáteszem, hogy önmagában a villamosenergia-hálózatok fejlesztésére vonatkozó, jelentős nézetkülönbség miatt, amely fennáll minimum a Demokratikus Koalíció és a kormánypártok között, nem tudok mást tenni, mint azt is hozzátenni, ami az első mondatban benne volt: na jó, de akkor konkrétan azt is fel tudjuk sorolni, hogy név szerint ez kinek lesz jó. Így akkor tulajdonképpen már ott tartok, hogy a lobbisták jártak eredménnyel, és önöknek ilyen szempontból ezért fontos ez a törvény.

Ezért az én következtetésem az, hogy ezért a törvényért, ezért a segítségnyújtásért vagy ezért a döntésért önöknek kell vállalni a felelősséget, tegyék meg, mert önmagában maga a rendszer, amit kialakítottak, szerintünk nem jó, már csak azért sem, mert időnként önök is beleesnek abba a hibába, hogy egy-egy képviselőjük erről, mármint a villamosenergia-termelésre vonatkozó lehetőségekről hol ezt, hol azt nyilatkozza. Itt most konkrét, folyamatban lévő fejlesztésekről, létesítésekről kell dönteni.

Az, hogy akár, mondjuk azt, hogy L. Simon Lászlónak vagy más képviselőtársaknak hogyan és mennyire tetszik az, hogy Magyarországon fúj a szél vagy nem fúj a szél, hogy süt a nap vagy nem süt, és ebből a gondolatkörből kiindulva valamely fejlesztés számukra szimpatikus vagy nem szimpatikus, én azt gondolom, valóban másodlagos, mint ahogy azt korábban el is mondtam.

(14.20)

Azzal viszont nem tudunk egyetérteni, hogy egy ennyire egyensúlytalan energiarendszert alakítanak ki, amelyben ugyan hangzatos szavak keretében megvan, hogy igen, a klímavédelemhez ezek a projektek mennyiben járulnak hozzá, csak tudják, ez olyan  hozzá kell hogy tegyük, amit említettem , hogy azok, akikkel csinálják, ahogy ők a nemzeti burzsoázia megteremtése érdekében kedvezményezettek lesznek, az nagyjából ugyanaz a helyzet, mint ha egy hordó tokaji aszúba beleöntenek egy pohárnyi arzént, és az egész válik használhatatlanná. Erről a törvényről nekem ez a véleményem, ezért az önök felelőssége lesz az, hogy ezt elfogadják. Kívánok hozzá sok sikert! Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage